MADRID – Er werd veel over gesproken en gediscussieerd en de meningen lopen binnen de politiek, de maaltijdbezorgers, digitale platforms en de koeriers zelf uiteen. Maar eindelijk is er dan toch een wet die de koeriers of zoals deze in Spanje heten ‘riders’ beter beschermen. Zo is in de ‘ley riders’ wet vastgelegd dat werkgevers hun koeriers na 90 dagen verplicht in dienst moeten nemen.
Met een arbeidsovereenkomst zijn de ‘riders’ of koeriers van maaltijden en andere producten geen zelfstandige ondernemers of freelancers meer maar werknemers met dezelfde rechten en plichten als alle andere werknemers. Spanje is met deze ‘ley rider’ een van de eerste EU-landen die een arbeidswetgeving heeft voor de koeriers. Ook in Nederland wordt gekeken naar een soortgelijke wet.
Een ‘rider’ is een bezorger van eten/maaltijden en producten aan huis die werkt voor digitale platforms. Glovo, Deliveroo, Stuart of Uber Eats zijn enkele van de bekendste in Spanje. Hoewel ‘rider’ in het Engels fietser of motorrijder betekent, verwijst het in Spanje naar elke werknemer die deze functies vervult, ongeacht het transportmiddel, zelfs als hij/zij een auto bestuurt. ‘Riders’ worden in Spanje ook ‘repartidores’ genoemd.
Er zijn geen officiële cijfers over het aantal ‘riders’ of bezorgers/koeriers in Spanje maar volgens de laatste gegevens van werkgeversvereniging A Digital zijn er volgens een 2020-rapport 29.300 profielen van bezorgers. Een exact aantal ‘riders’ is moeilijk te bepalen omdat veel van hen op meerdere platforms een profiel hebben en dus al snel dubbel of tripple geteld kunnen worden.
Het profiel van een ‘rider’ in Spanje is een man tussen de 29 en 39 jaar oud. Het gaat soms om mensen die moeilijk een andere baan konden vinden en dus besloten om als bezorger of koerier te gaan werken. Het komt zelden voor dat ‘riders’ een leeftijd boven de 50 jaar hebben.
Het salaris van de ‘riders’ is erg moeilijk te bepalen omdat dit vaak afhankelijk is van de gewerkte uren en het platform. Over het algemeen schrijft men over een uurtarief van 8 euro met werkweken tussen de 40 en 49 uur.
De vakbond UGT stelt echter dat de koeriers in Spanje in feite slechts 4 euro per uur verdienen omdat ze vaak de kosten als zelfstandige ondernemer of freelancer zelf moeten betalen. Daar komen ook nog eens vaak de kosten bij voor het transportmiddel zoals de auto, fiets of scooter en de brandstof- en onderhoudskosten.
Onder de ‘riders’ zelf is er echter ook een verschil van mening want een deel wil zelfstandig blijven werken als een ‘autónomo’ vanwege de vrijheid en flexibiliteit. Een ander deel wil echter een arbeidscontract hebben met rechten en plichten.