Elektriciteitstarieven Spanje veranderen per 1 juni 2021

Elektriciteitstarieven Spanje veranderen per 1 juni 2021
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Vanaf 1 juni zijn de elektriciteitstarieven in Spanje veranderd. Er zullen drie nieuwe prijsmodellen komen met de laagste kosten in de nachtelijke uren en de duurste tarieven overdag. Volgens de regering kunnen consumenten nu makkelijk zelf kiezen wanneer men elektriciteit verbruikt om geld te besparen. Maar de Spaanse Consumentenbond FACUA spreekt van misleidende promotie van alle betrokken partijen.

Vanaf 1 juni 2021 is er een nieuw prijsmodel wat betreft de elektriciteit in Spanje. Deze bestaat uit drie tarieven die samengaan met bepaalde tijdstippen. Het gaat om de P1 of Hora Punta (hoogste prijs), de P2 of Hora Llana (middenprijs) en de P3 of Hora Valle Laagste prijs).

  • P1 of Hora Punta geldt tussen 10.00-14.00 en 18.00-22.00 uur, elke dag behalve het weekend.
  • P2 of Hora Llana geldt tussen 8.00-10.00, 14.00-18.00 en 22.00-24.00 uur, elke dag behalve het weekend.
  • P3 of Hora Valle geldt tussen 00.00-24.00 uur het hele weekend en feestdagen en tussen 00.00-08.00 uur op doordeweekse dagen.

Afhankelijk van de actuele tarieven die gelden houdt dit automatisch in dat sommige consumenten minder maar meer consumenten waarschijnlijk meer gaan betalen. 

Zo schrijft men in 20Minutos.es dat een consument met een 2.0A tarief van 4,6 kW die 3.500 kWh per jaar verbruikt er 21 euro op vooruit gaat en per maand gemiddeld 2 euro minder gaat betalen.

Een consument met een 2.0A DH tarief zal per jaar circa 34 euro meer gaan betalen, ofwel gemiddeld 3 euro per maand meer.

De bedrijven en huishoudens of consumenten met 10 tot 15 kW gaan er sterk op vooruit en zullen veel minder gaan betalen.

Klachten

De consumentenbonden zoals de FACUA en OCU klagen echter over de manier waarop het nieuwe prijsmodel gepresenteerd wordt. Zo klaagt men erover dat de Nationale Commissie voor Markten en Mededinging zonder pardon aangeeft dat het strijken en de wasmachine aanzetten tussen 00.00 en 08.00 uur op doordeweekse dagen het goedkoopste is terwijl men goed weet dat iedereen dan slaapt.

FACUA zegt dat de consument niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het feit dat zijn elektriciteitsrekening hoog is omdat hij niet heeft gestreken of de wasmachines, vaatwassers en drogers op de meest economische uren heeft gezet.

Het thuiswerken of overdag de airconditioning aanzetten gaat meer kosten omdat dit over het algemeen zal gebeuren tijdens de P1 of Hora Punta periode, de duurste van de drie.

FACUA meent dat de elektriciteit in de piekuren (Hora Punta) bijna 2.000% hoger kan zijn dan in de daluren (Hora Baja).

De regering zegt een tariefstructuur te hebben ontworpen die de consument niet alleen de verantwoordelijkheid geeft om zijn gewoontes te veranderen door naar de tijden te kijken maar ook om over efficiënte faciliteiten en elektrische apparaten te beschikken.