Vrouw weigert te stoppen met bellen dus vlucht moet terugkeren naar Mallorca

Vrouw weigert te stoppen met bellen dus vlucht moet terugkeren naar Mallorca
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

PALMA – Een vrouwelijke passagier heeft er het afgelopen weekend voor gezorgd dat een vliegtuig dat op Mallorca was vertrokken met bestemming Alicante nog voor het aankomen aan de Costa Blanca rechtsomkeert moest maken omdat ze weigerde te stoppen met bellen.

De 43-jarige passagier met een Spaanse nationaliteit wiens identiteit niet bekend is gemaakt, heeft ervoor gezorgd dat alle andere passagiers terug moesten keren omdat de piloot besloot rechtsomkeer te maken nadat de vrouw weigerde te luisteren naar het cabinepersoneel.

De vrouw weigerde te stoppen met bellen terwijl het bellen in een vliegtuig over het algemeen bij alle luchtvaartmaatschappijen verboden is. De vlucht die om 9 uur ‘s morgens was vertrokken van het Son Sant Joan vliegveld op Mallorca met bestemming Alicante keerde al na enkele minuten terug.

De piloot had de Guardia Civil politie al gewaarschuwd die de bellende vrouw stond op te wachten om proces verbaal op te maken. De vraag is nu, wie gaat de kosten betalen van het verplicht laten landen van het vliegtuig.

Waarom verboden?

De navigatie-instrumenten van vliegtuigen kunnen worden verstoord door elektromagnetische straling. Ieder elektronisch apparaat zendt dit soort straling uit, maar bij apparaten met een zender voor bijvoorbeeld gsm, wifi of bluetooth is die straling nog groter. 

Telefoons zijn daarbij het allergrootste probleem. Eenmaal in de lucht wordt het voor een telefoon steeds moeilijker om verbinding te maken met de zendmast op de grond. Dus stuurt hij steeds meer zendvermogen uit en wordt het risico op verstoring van de vliegtuigapparatuur groter. Daarnaast kan het gebeuren dat de piloten door de aanwezigheid van apparaten met een actieve zender een storend geluid in hun koptelefoon horen.

Vliegtuigmodus

Sinds 2014 is het in de EU niet meer verboden om elektronische apparaten in het vliegtuig te gebruiken. Luchtvaartmaatschappijen mogen nu zelf bepalen hoe ze hiermee omgaan. Praktisch alle Europese maatschappijen hebben tegenwoordig hetzelfde beleid:

  • Elektronische apparaten mogen aan blijven, mits ze in de vliegtuigmodus staan.
  • Bluetooth apparaten zoals hoofdtelefoons mag je niet gebruiken.
  • Laptops moeten opgeborgen zijn tijdens het taxiën, opstijgen en landen.

Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat deze het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.