MADRID – Volgens een enquête van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS)) meent 20% van de inwoners van Spanje dat de exclaves Ceuta en Melilla over 20 tot 25 jaar niet meer Spaans grondgebied zijn maar bij Marokko zullen horen terwijl 53,6% zegt dat de exclaves nog gewoon Spaans zullen zijn en 25,1% geen mening heeft.
75,4% van de deelnemers aan de CIS-enquête zegt dat de inwoners van de exclaves Ceuta en Melilla net zo Spaans zijn als de inwoners van bv. Málaga, Cádiz of Almería terwijl 15,1% meent dat de 87.076 inwoners van Melilla en de 84.202 inwoners van Ceuta in feite Marokkanen zijn terwijl het merendeel van de inwoners afkomstig is uit Spanje.
Ceuta en Melilla zijn binnen het Spaanse Koninkrijk geen autonome regio’s (comunidades autónomas) zoals bv. Andalusië, Catalonië of Murcia maar zijn autonome steden (ciudades autónomas).
Ceuta ligt aan de Middellandse Zee net zoals de 300 kilometer oostelijker gelegen stad Melilla. Voorheen vielen deze steden onder bestuur van de Spaanse provincie Cádiz in Continentaal Spanje. Sinds 1995 zijn het Autonome Stadsgewesten binnen het Spaanse koninkrijk.
Marokko
Marokko beschouwt deze exclaves en de onbewoonde eilandjes voor de Noord-Afrikaanse kust, de sogaten Plazas de soberanía (Isla Perejil, Peñón de Vélez de la Gomera, Peñón de Alhucemas, Islas Chafarinas, Isla de Alborán), Isla de la Nube), als bezet Marokkaans grondgebied.
Ceuta en Melilla grenzen in het westen en zuidwesten aan Marokko en die landsgrens met Marokko is stevig afgerasterd en wordt streng bewaakt om te verhinderen dat vluchtelingen de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee over te steken.
Principekwestie
Voor de Spaanse overheid is het behoud van deze overzeese gebieden echter een principekwestie want zolang de Britten Gibraltar in handen hebben, wil men op deze manier toch enige strategische controle over de Straat van Gibraltar hebben. Ceuta en Melilla hebben namelijk de enige grenzen over land tussen Afrika en de Europese Unie.
Ceuta is een vrijhaven. Als Spaans grondgebied is het wel lid van de Europese Unie, maar uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Daardoor is Ceuta in trek bij Spanjaarden, vooral Andalusiërs, als bestemming voor een dagtrip. Jaarlijks komen naar schatting 1 miljoen toeristen naar Ceuta om belastingvrij te winkelen. De belangrijkste winkelstraat van Ceuta is een lange aaneenschakeling van winkels voor parfums, sigaretten, alcohol en vooral elektronica.