17 families dreigen uit hun huis te worden gezet in Madrid

17 families dreigen uit hun huis te worden gezet in Madrid
beeld: Twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – In de hoofdstad van Spanje hangt 17 families die in hetzelfde appartementsblok wonen een grote dreiging boven het hoofd. De SAREB (Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria – De gemeenschap voor het beheer van middelen afkomstig van de herstructurering der banken), die in 2012 in het leven werd geroepen na een herstructurering van het bankwezen, wil het gebouw renoveren en verkopen. Het ligt namelijk in de wijk Arganzuela, waar de huurprijzen de afgelopen decennia fors gestegen zijn.

Op 2 Juli 2020 ontvingen de families voor de derde keer een brief in de bus van de SAREB, eigenaar van het gebouw, die hen verzocht tegen ten laatste volgende week woensdag hun woning te ontruimen. Dat was voor het eerst gebeurd in 2015, maar het proces lag na een lange en moeilijke weg al even stil.

Het gebouw in kwestie ligt in de calle Cáceres, in het Madrileense district Arganzuela. De appartementen in het gebouw zijn klein. Behalve de ramen die uitkijken op een binnenplein, hebben de meeste geen enkele ventilatie. 

“De mensen in dit gebouw zijn als familie voor mij”, verklaart Marcela Cuadros, de ondertussen gepensioneerde conciërge. Ze woont er al sinds 1980. “Jaren geleden woonde ik hier met mijn vier kinderen en mijn man.” Vandaag woont Marcela nog met één van haar zonen, haar schoondochter en een kleinkind in het appartement van nauwelijks 30 vierkante meter.

Het district Arganzuela, dat een eeuw geleden vooral uit grote industrie bestond, is ondertussen één van de geliefde delen van Madrid. De huurprijzen rijzen er uit de pan, en investeerders ruiken er grof geld.

Toen Marcela in het gebouw kwam wonen, was het integraal eigendom van één persoon, Luisa Sancho Coloma. Na haar dood in 2006 verkocht één van de erfgenamen het gebouw aan het bedrijf Gir Building Group Corporation. De nieuwe eigenaars vestigden hun kantoor in twee kleine appartementen op de benedenverdieping. Elke maand betaalden de huurders er hun schuld in cash geld. Ook nieuwe contracten werden er getekend.

Óscar Rodríguez was één van de mensen die in die tijd een contract afsloot. Hij betaalde 360 euro huur voor zijn appartement, een som die hij elke maand trouw op tafel legde. Tot de zogezegde huisbaas met de noorderzon verdween. De huurders ontdekten dat ze al die tijd bedrogen waren. De appartementen bleken al een tijd niet langer eigendom van de Gir Building Group te zijn.

Toen de oplichters verdwenen, hielden de dertig gedupeerde huurders een tijdje op met betalen. Tot ze in Maart 2015 voor het eerst een brief in de bus kregen van de ware eigenaars, de SAREB. Die vroegen bovendien de onmiddellijke ontruiming van de appartementen.

Gir Building had de appartementen die het nog bezat in 2012 geveild, waarna ze in handen van de SAREB belandden. De overdracht was gebeurd terwijl de nietsvermoedende huurders in het gebouw woonden. De SAREB wilde het gebouw verkopen en eiste dat de huurders hun woning verlieten.

Een deel van de inwoners werd een som van 2000 euro aangeboden als ze het appartement zouden verlaten. Maar voor de meerderheid, die behoort tot een lage sociale klasse, was dat ver beneden een waardig aanbod. De huurprijzen in Madrid zijn de laatste jaren erg gestegen, en het is niet eenvoudig een nieuwe woning te vinden.

Tot nu toe slaagden de bewoners er via de rechtbank in tot twee keer toe de ontruiming tegen te houden. Het is afwachten wat er na volgende week woensdag gebeurt. De buren zijn alvast niet van plan zomaar te vertrekken. Ze hebben zich verenigd en een paar advocaten onder de arm genomen. Ook van buitenaf komt er steun tegen de ontruiming. De buren brengen een duidelijke boodschap. “Wij willen hier niet gratis wonen, we willen alleen een eerlijke huurprijs betalen.”