MADRID – De hittegolf met de daarbij horende extreem hoge temperaturen in diverse delen van Spanje heeft ervoor gezorgd dat er meer insectenplagen zijn dan andere jaren. Zo zijn er volgens de experts meer kriebelmuggen, teken, tijgermuggen en gewone muggen dan normaal en dat is erg vervelend, ziekmakend en zelfs dodelijk. In de buurt van Sevilla heeft men ook voor het tweede opeenvolgende jaar te maken met muggen die het westnijlvirus verspreiden.
Experts van de Asociación Nacional de Empresas de Sanidad Ambiental (ANECPLA) geven aan dat er meer kriebelmuggen (moscas negras), teken (garrapatas), tijgermuggen (mosquitos tigre) en gewone muggen (mosquitos) zijn dan normaal. De reden daarvoor is waarschijnlijk de voorbije hittegolf met extreem hoge temperaturen waardoor de insecten beter kunnen leven en zich kunnen voortplanten.
Hieronder melden we een korte uitleg van de meest voorkomende en vervelende insectenplagen die nu geregistreerd worden op diverse plaatsen in Spanje.
Muggen (mosquitos en mosquitos tigres)
Je hebt in Spanje de gewone zoemende mug en de vervelende stille maar veel pijnlijkere tijgermug. Op zich zijn deze insecten niet dodelijk of slecht voor de gezondheid (al kan de tijgermug virussen meedragen) maar het lekker buiten zitten op een terras tijdens de barbecue of een boek lezen onder het maanlicht kan flink verziekt worden door muggen.
Tijgermuggen leven hoofdzakelijk overdag en steken zelfs door de broeken heen waarbij sommige mensen flink last kunnen krijgen van een tijgermuggenbeet. De gewone muggen komen vaak ‘s avonds tevoorschijn en naast dat je flink jeuk kunt krijgen is het gezoem in je oor al genoeg om geen oog dicht te kunnen doen.
Een andere muggensoort die veel problemen veroorzaakt en zelfs voor doden zorgt in de buurt van Sevilla is de ‘culex perexiguus’ die het westnijlvirus (virus del Nilo Occidental) over kan brengen op de mens. In 2020 was deze mug goed voor 77 besmettingsgevallen waarvan enkele personen overleden en ook dit jaar zijn er weer enkele besmettingsgevallen en zelfs een dode bekend.
Kriebelmug (mosca negra)
De kriebelmug ofwel de ‘simuliidae’ is een type mug dat voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen. De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.
De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar maar de vrouwtjes zuigen onder andere bij mensen en dieren bloed. Van zo’n beet kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug bijt dan verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden. Bezoek aan een arts is dan het beste wat men kan doen.
Teken (garrapatas)
Teken komen net zoals in andere landen ook in Spanje voor en mede vanwege het warme weer en andere klimatologische omstandigheden hebben teken soms vrij spel. Naast de normale teken die zowel mensen als dieren kunnen bijten bestaan er ook de zogenaamde reuzenteken.
De hyalommateek of de reuzenteek (Hyalomma) komt hoofdzakelijk voor in zuid en oost Europa waaronder ook grote delen van Spanje. De hyalommateek wordt beschouwd als de belangrijkste drager van het virale hemorragische koorts (Krim-Congokoorts). Het Krim-Congokoortsvirus wordt beschouwd als een opkomende ziekteverwekker in Europa.
Maar ondanks dat de teken dodelijk kunnen zijn, moeten deze beestjes wel eerst in aanraking zijn geweest met een ziek dier om het virus over te dragen. Die kans is in Spanje op dit moment volgens experts klein maar niet geheel onmogelijk.
De bekendste ziektes die door de teek worden overgedragen zijn Vlektyfus en de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme steekt pas jaren later de kop op, en kan tot een brede waaier aan klachten leiden. De meest voorkomende symptomen zijn chronische vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, voorbijgaande temperatuurswisselingen van enkele uren en griepachtige verschijnselen. Wanneer je een tekenbeet hebt, is het dus belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen.