ALICANTE – Twee Spaanse duikers vonden op de zeebodem van de Portitxol de Xabia voor de kust van Alicante 53 gouden muntstukken (monedas) van de vierde en vijfde eeuw na Christus. Volgens de universiteit van Alicante gaat het om één van de grootste vondsten ooit van Romeinse muntstukken.
Het gaat om 53 muntstukken, die na analyse zijn toegeschreven aan de laat Romeinse periode, meer specifiek eind vierde en begin vijfde eeuw. De muntstukken zijn zo goed bewaard dat men zelfs de inscripties kan lezen. Het gaat om muntstukken uit de periode van keizer Valentiniano I (3 monedas), Valentiniano II (7 monedas), Todosio I (15 monedas), Arcadi (17 monedas), Honorio (10 monedas) één niet geïdentificeerd muntstuk. De baai van Portitxol in Xabia is een bekende zone wanneer het om archeologische vondsten gaat.
De duikers vonden aanvankelijk 8 muntstukken. Op basis daarvan begon de gemeente Xabia, in samenwerking met een groep archeologen en de Guardia Civil de regio grondig uit te kammen. Uiteindelijk vond men zo naast de muntstukken ook een paar koperen nagels en wat restjes halfvergaan lood. Het lood zou deel van een koffer zijn geweest.
Volgens de onderzoekers zouden de muntstukken “bewust verborgen kunnen geweest zijn, in een context van regelmatige plunderingen die toen in de regio plaatsvonden.” In die tijd werd het Iberische schiereiland namelijk geteisterd door onzekerheid, vooral door de aankomst van de barbarische volkeren (de vandalen, de alanen en de sueven.), en het definitieve einde van het Romeinse rijk op het Iberische schiereiland in het jaar 409.
De muntstukken zullen worden gerestaureerd en vervolgens tentoongesteld worden in het Archeologisch en Etnografisch museum Soler Blasco in Xabia. Voor de verderzetting van het onderzoek werd 17.800 euro vrijgemaakt.