MADRID – De geleidelijke terugkeer naar de normaliteit en het optimisme over de goede cijfers leiden steeds vaker tot nog steeds ongewenst gedrag. Overal in Spanje komen jongeren samen in grote botellóns (publieke consumptie van alcohol).
Het fenomeen van de botellón, een grote groep mensen die op straat alcoholische dranken nuttigt, heeft na de pandemie nooit geziene proporties aangenomen. Van 25.000 jongeren vorig weekend aan de universiteit van Madrid, tot 40.000 in Barcelona tijdens de Mercé feesten. In Barcelona eindigde het feest bovendien in gewelddadige rellen. Waarom zijn die grote bijeenkomsten terug zo prominent?
Carla is 22 jaar oud. “Normaal gezien houd ik niet van botellóns”, zegt ze. “Ze vervuilen veel en zorgen voor overlast. Maar nu kan je nergens heen door de pandemie, dus komen de jongeren samen op straat zonder de risico’s in te zien.”
Pablo is 23 jaar oud. Hij houdt er een andere mening op na. “Ik ga liever naar een botellón dan thuis wat te drinken. Op straat ontmoet je veel nieuwe mensen, er is meer plezier en meer avontuur.”
Het probleem van de overconsumptie van alcohol is nooit ver weg. 76,9% van de jongeren tussen 14 en 18 jaar heeft al ooit alcohol gedronken. Velen kennen de limiet nog niet en gaan over de schreef. 31,7 % van de jongeren drinkt vaak vijf of meer consumpties in een periode van twee uur, wat onder de noemer van binge drinking valt.
Gonzalo vertelt over zijn ervaring op een botellón toen hij slechts 17 was. “Ik ga naar botellóns omdat de bars om 2u sluiten, en ik nog een plek nodig heb om plezier te maken. De botellón is dus de perfecte oplossing.
Experts in jongerenpsychologie waarschuwen de critici echter ook. Voor de jongeren voelt één jaar opgesloten als 7 jaar aan. Ze verloren een kostbaar jaar van hun jeugd, en de botellóns zijn nu een uitlaatklep voor de opgestapelde frustratie.