MADRID – Spanje loopt het risico binnenkort te kampen met een tekort aan sterke dranken, in het bijzonder de populaire varianten als whiskey, gin, rum en wodka. Verschillende factoren dragen bij aan die dreiging die reeds voelbaar is in bars, discotheken en restaurants maar nog niet in de supermarkt. Staat een grote drooglegging op het spel?
Bosco Torremocha, directeur van de koepelorganisatie voor sterke dranken van Spanje, bevestigt het dreigende tekort. Hij wijst op de explosieve combinatie van de stijgende kosten van het maritieme transport met een stijging van 350% die vooral de toevoer van rum uit de Caraïben in gevaar brengt en de problemen bij de douane. Aan de douane gaat het dan vooral om de moeilijkheden die gerelateerd zijn aan de Brexit. Vooral de invoer van Britse Whisky heeft daaronder te lijden.
Net nu de meeste maatregelen van de pandemie zijn opgeheven, voelen honderden bars en discotheken al de gevolgen van de moeilijke marktsituatie. Vicente Pizcueta, woordvoerder van España de Noche (Spaans nachtleven, of de nationale federatie van vrijetijds- en spektakelbedrijven) nuanceert de problemen. Pizcueta geeft toe dat het op de internationale markt rommelt. Een aantal bekende merken kunnen in Spanje in het gedrang komen maar de interne Spaanse markt heeft voldoende alternatieve rum, wodka of gin om dat gat te dichten.
Verder wijst onderzoek gelukkig uit dat er, in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk, geen enkel probleem is met de toevoer van bier. Spanje is naast landen als Tsjechië of Duitsland één van de grootste consumenten van het gerstenat maar het beschikt over voldoende producenten op het schiereiland om de hoge productie te verzekeren.
Wie er toch niet helemaal gerust in is, geniet dus de volgende dagen maar beter van een paar niet Spaanse sterke dranken in het uitgaansleven.