Hamsteren om een mogelijke black out te overleven begonnen in Spanje

Hamsteren om een mogelijke black out te overleven begonnen in Spanje
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Veel inwoners van Spanje zijn weer aan het hamsteren geslagen. Dat gebeurde in het begin van de corona-crisis toen mensen wereldwijd toiletpapier begonnen te kopen en dat begint nu weer vanwege een mogelijke black out of stroomstoring in Europa. Daarom is de vraag naar artikelen om uren of dagen zonder elektriciteit en/of gas te overleven begonnen.

We hebben eerder in ons artikel ‘De grote voorspelde Europese blackout zal Spanje niet of nauwelijks treffen’ al proberen uit te leggen dat volgens experts Spanje niet of nauwelijks direct getroffen zou worden als er een grote stroomstoring in Europa zou plaatsvinden. Maar veel inwoners van Spanje denken toch dat het beter is om voorbereid te zijn op uren of dagen zonder elektriciteit en eventueel gas.

Daarom is het zoeken op internet en in winkels naar de basisonderdelen van de ‘kit de supervivencia’ of overlevingskit begonnen. In die kit zitten onder andere drinkwater, niet-bederfelijk en ingeblikt eten, kaarsen en lantaarns, aanstekers en lucifers, batterijen, contant geld en dekens, warme kleding en slaapzakken.

Maar de zoektocht heeft zich uitgebreid naar de butaangasflessen en campinggas en de mobiele verwarmingselementen die werken op butaan gasflessen. Bij Repsol heeft men een stijging gemerkt van butaangasfles kopers terwijl de Decathlon spreekt over een run op campinggas maar ook slaapzakken en warme kleding. Bij Leroy Merlin spreekt men over een stijging van verkoop van verwarmingselementen die werken zonder elektriciteit.

Waarom dan?

Zoals we al beschrijven in ons artikel ‘De grote voorspelde Europese blackout zal Spanje niet of nauwelijks treffen’ heeft Oostenrijk gewaarschuwd voor een grote black out wat in het Spaans ‘Apagón’ heet en omschreven kan worden als een stroomstoring in heel of grote delen van Europa. Daarbij heeft Oostenrijk niet alleen de enorm stijgende elektriciteitsprijzen meegenomen in de beslissing om het volk voor te bereiden, maar ook een mogelijke technische fout, overbelasting, een natuurramp of een terroristische aanslag.