Nieuwe gemeentelijke meerwaardebelasting of ‘plusvalia’ berekening in Spanje

Nieuwe gemeentelijke meerwaardebelasting of ‘plusvalia’ berekening in Spanje
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Toen het Grondwettelijk Hof de gemeentelijke meerwaardebelasting of in het Spaans ‘plusvalia’ eind oktober ongrondwettelijk verklaarde, was er veel paniek bij veel gemeenten. De ‘plusvalia’ is namelijk goed voor een groot deel van de gemeentekas en dat zou bij sommige gemeenten honderden miljoenen euro’s minder aan inkomsten betekenen. Daarom beloofde de Spaanse regering snel met een alternatief te komen en dat is nu gepresenteerd.

De gemeentelijke meerwaarde of in het Spaans ‘plusvalia municipal’ is een door de gemeente toegepaste belasting die automatisch wordt geheven bij de overdracht van een stedelijk onroerend goed, onder meer door verkoop, vererving of schenking. De belasting wordt geheven over de waardestijging van een perceel in het kadaster gedurende de tijd dat je eigenaar bent geweest. Als algemene regel geldt dat er in de loop van de tijd altijd sprake is van een waardestijging van de grond en daarom zal er altijd een belasting gelden.

Maar op maandag werd door de Spaanse regering een Koninklijk Besluit gepresenteerd voor een nieuwe manier van het berekenen van een ‘plusvalia’. Er komen voor de huizeneigenaren twee manieren van berekenen van de gemeentelijke meerwaardebelasting waarbij de regel geldt dat als iemand geen winst maakt op de verkoop van een woning, deze ook geen gemeentelijke belasting hoeft te betalen. Daarbij gaat het om de verkoopprijs van een woning en niet de kadasterwaarde want die stijgt immers altijd.

De verkoper van een woning kan kiezen voor twee berekeningen: een belasting over de stijging van de kadasterwaarde tussen het moment van aankoop en verkoop of een belasting over het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs van een woning. Deze nieuwe regel heeft geen terugwerkende kracht dus deze geldt vanaf wanneer dit in de Staatscourant BOE wordt gepubliceerd.

De gemeenten krijgen zes maanden om zich aan het nieuwe systeem aan te passen. Sinds 26 oktober hebben de gemeenten geen plusvalia-inkomsten meer ontvangen, ¡goed voor jaarlijks 2,5 miljard euro in heel Spanje.