Bergen vuilnis ontsieren de straten van Salt in de provincie Girona

Bergen vuilnis ontsieren de straten van Salt in de provincie Girona
beeld: RTVE / screenshot video
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

GIRONA – Na 20 dagen staking door de ophaaldiensten van het vuilnis, is de situatie in de Catalaanse gemeente Salt onhoudbaar aan het worden. De buurtbewoners eisen dringend een oplossing.

32.000 inwoners telt de gemeente Salt in de Catalaanse provincie Girona. Ze moeten zich ondertussen dagelijks een weg banen door hopen vuilnis met een walgelijke stank. Al sinds kerstmis staken de werknemers van het bedrijf Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente, dat gewoonlijk het vuilnis ophaalt. 

De werknemers van Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medio Ambiente klagen dat een hernieuwd akkoord met de directie omtrent uren, lonen en tijdelijke contracten stuk gelopen is. De drie bemiddelingen die ze in de 20 dagen probeerden zijn mislukt. Personeel en directie staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Op 29 december 2021 diende het gemeentebestuur een klacht in tegen het bedrijf omwille van het veroorzaken van publieke gezondheidsrisico’s. Doordat langer dan twee weken het vuilnis niet werd opgehaald, puilen de containers uit. De gemeente dreigt met boetes tot 100.000 euro en met het aannemen van een ander ophaalbedrijf. Het bedrijf haalde daarop ophalers uit andere steden als Manresa of Mataró naar Salt.

Ook rond de vuilbakken is de situatie schrijnend. De omgeving ligt bezaaid met vuilnis. Tussen de organische resten vindt men matrassen, toiletten en zelfs koelkasten. Aanvankelijk was er bij een deel van de bevolking begrip voor de staking, maar de situatie op straat heeft dat begrip doen afnemen. 

Zopas kwam ook aan het licht dat de ophalers tussen de 1.600 en 2.300 euro per maand verdienen. Er klinken nu stemmen dat dat wel degelijk een goed loon is naar Spaanse normen en de staking dus eigenlijk niet correct is. De gemeente en het bedrijf werken naarstig verder aan een oplossing vooraleer het risico nog groter wordt.