MADRID – Er is al weken een ‘rel’ in de Spaanse politiek wat te maken heeft met de verdeling van een deel van het NextGenerationEU herstelfonds. De grootste oppositiepartij Partido Popular (PP) klaagt steen en been dat de regerende partij Partido Socialista Obrero Español (PSOE) het geld uit het NextGenerationEU herstelfonds oneerlijk verdeeld en meer geld geeft aan de autonome regio’s die door de PSOE geregeerd worden terwijl de regio’s die door de PP geregeerd worden minder geld krijgen. Maar klopt die bewering van de PP en diens partijleider Pablo Casado wel en hoe is de echter verdeling dan wel?
Spanje is het eerste land dat begin december een deel van het geld uit het NextGenerationEU herstelfonds heeft ontvangen omdat, zoals de Europese Commissie (EC) bevestigde, Spanje als eerste haar huiswerk heeft gedaan. De EC volgt de wijze waarop Spanje omgaat met het Europees geld op de voet en er zijn strenge criteria waar men aan moet voldoen. Daarom kan er niet veel mis gaan want elke afwijking van het oorspronkelijk ingediende plan zal voor problemen zorgen.
Ondanks die bevestiging uit Brussel heeft de PP een offensief geopend door de regerende PSOE-partij ervan te beschuldigen de autonome regio’s die door de PSOE geregeerd worden meer geld te geven dan de autonome regio’s die door de PP geregeerd worden.
Deze hele affaire is gestart door de regionale premier van de Madrid regio, Isabel Díaz Ayuso, die het eigenlijk nooit eens is met wat de coalitieregering en de premier van Spanje Pedro Sánchez doen. Het was Ayuso die als eerste naar de rechter wilde stappen om haar gelijk te krijgen vanwege de verdeling van 9 miljoen euro waarna de nationale PP-partij met Pablo Casado aan het hoofd en diverse andere regionale PP-premiers volgden.
Omdat er binnenkort regionale verkiezingen zijn in de regio Castilië en León is het niet toevallig dat de PSOE-partij en dus de Spaanse regering zwart wordt gemaakt. Dat gebeurt ook met de makro-boerderijen affaire zoals we HIER schrijven en dat gebeurt met het NextGenerationEU herstelfonds affaire. Maar klopt dat wel, heeft de PP gelijk door te klagen of is het puur alleen een politieke verkiezingsruzie om zoveel mogelijk regionale stemmen te kunnen krijgen bij de verkiezingen in Castilië en Leòn en de PSOE en dus de Spaanse regering in diskrediet te brengen.
Feiten
Spanje heeft recht op 70 miljard euro uit het Europees NextGenerationEU herstelfonds waarvan het land begin december reeds 10 miljard euro heeft ontvangen. Enkele maanden daarvoor in de zomer ontving Spanje ook al 9 miljard euro als voorschot. Maar hoe wordt dat geld verdeeld eenmaal in Spanje? Welk deel gaat naar de regionale overheden van de autonome regio’s en hoeveel dan? De Spaanse regering heeft recent op de website Planderecuperacion.gob.es een kaart van Spanje geplaatst met daarbij ook een hele lijst van de 17 autonome regio’s en twee autonome steden en het geld wat daar naartoe gaat en waar het voor bedoeld is.
Even wat informatie, welke autonome regio’s worden door wie geregeerd: De PP regeert in 5 regio’s (Andalusië, Castilië en León, Galicië, Madrid regio, Murcia regio en Ceuta); de PSOE regeert in 9 regio’s (Aragón, Asturië, Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha, Valencia regio, Extremadura, Balearen, La Rioja, Navarra). De overige regio’s worden geregeerd door andere partijen zoals Cantabrië (PRC), Catalonië (ERC), Baskenland (PNV) en Melilla (Ciudadanos).
Op de kaart die HIER te zien is en de daarbij horende tekst en uitleg per autonome regio, is te zien dat het meeste geld gaat naar Andalusië (PP) met 1,9 miljard euro gevolgd door Catalonië (ERC) met 1,58 miljard euro, Madrid regio (PP) met 1,2 miljard euro, de Valencia regio (PSOE) met 1,06 miljard euro, Castilië en León (PP) met 742 miljoen euro en Galicië (PP) met 681 miljoen euro.
Op de Murcia regio (339 miljoen) en Ceuta (20 miljoen) na gaat het meeste geld dus naar regio’s die geregeerd worden door de PP-partij. In onderstaande tabel is het iets duidelijker te zien en kan geconcludeerd worden dat de Partido Popular eigenlijk niets te klagen heeft want van de 5 regio’s die ze regeren krijgen er 4 het meeste geld uit Europa, is de conclusie van veel kranten in Spanje.