MADRID – De Transparency International is een internationale non-gouvernementele organisatie voor de bestrijding van corruptie die jaarlijks de ‘Corruption Perceptions Index’ publiceert. Deze index wordt door experts uit bijna 200 landen en territoria gerangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector en gebruikt een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt is en 100 staat voor corruptie-vrij. Spanje heeft vorig jaar 61 van de 100 punten gehaald en staat daarmee op de 35e positie op de lijst van 180 landen.
De 35e positie van de 180 landen is heel wat maar is toch drie posities achteruit ten opzichte van de 32e positie in 2020 wat al minder goed was dan de 30e positie in 2019. Spanje zit met dit aantal punten ook nog steeds onder het gemiddelde van 66 punten en maar staat binnen Europa toch erg hoog op de lijst van landen met de minste perceptie van corruptie.
Spanje is met 61 punten op de 35e positie beter gepositioneerd dan landen als Israël (36e plaats), Italië (42) of Polen (43) maar slechter dan Litouwen (34), Portugal (33), Zuid-Korea (32), Qatar (31) of de Verenigde Staten (28). Nederland heeft 82 van de 100 punten en staat op een 8e positie achter Zwitserland en voor Luxemburg. België heeft 73 van de 100 punten en staat daarmee op de 19e positie achter Australië en voor Japan.
Bovenaan de lijst en dus landen met de minste perceptie van corruptie staan Denemarken (positie 1, 88 punten), Finland (positie 2, 88 punten) en Nieuw-Zeeland (positie 3, 88 punten). Drie landen die ook tot de top tien behoren wat betreft scores van burgerlijke vrijheden volgens het rapport Democracy Index.
Helemaal onderaan de lijst van 180 landen staan Somalië (13 punten), Syrië (13 punten) en Zuid-Soedan (11 punten) die wederom het laagst op de index scoren. Syrië is ook het laatste land wat betreft burgerlijke vrijheden, een parameter waar Somalië en Zuid-Soedan niet in aanmerking komen.
Transparency International (TI) is een internationale non-gouvernementele organisatie (ngo) voor de bestrijding van corruptie. TI bestaat uit meer dan 100 nationale afdelingen over de hele wereld met een internationaal secretariaat en is de leidende organisatie in de strijd tegen corruptie. De beweging wil een wereld die vrij is van corruptie. TI werd in 1993 opgericht en een van de oprichters is Peter Eigen. De organisatie geeft een stem aan slachtoffers en getuigen van corruptie. TI werkt samen met overheden, bedrijven en burgers om misbruik van macht, omkoping en geheime deals te stoppen.