MADRID – De conclusie van het Hof van Justitie van de Europese Unie is dat de nationale wetgeving die Spaanse belastingplichtigen verplicht hun buitenlandse activa aan te geven in strijd is met het EU-recht. Daarnaast zijn de beperkingen van het vrije verkeer van kapitaal die door die wetgeving worden opgelegd onevenredig, aldus het Hof van Justitie van de Europese Unie op donderdag 27 januari 2022. Het gaat over het beruchte Model 720, in het Spaans ook wel ‘Declaración de Bienes en el Extranjero’ genoemd.
Met de historische uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt in feite het Spaanse Model 720 illegaal verklaard. Lees de uitspraak (PDF) van donderdag 27 januari 2022 HIER. Het in strijd met het EU-recht verklaren van ‘modelo 720’ opent de deur voor veel mensen om de reeds betaalde boetes terug te vragen aan de Spaanse staat, iets wat de Spaanse belastingdienst miljoenen kan gaan kosten.
Sinds 2013 is het verplicht om het vermogen buiten Spanje (dus bijvoorbeeld in Nederland of België) op te geven aan de Spaanse fiscus indien dat meer is dan 50.000 euro (per vermogenssoort). Deze informatieve verplichting is er alleen voor fiscaal residenten, dus mensen die meer dan 183 dagen in Spanje verblijven. Niet aangeven van dit vermogen heeft als gevolg een boete, welke varieert van minimaal 1.500 euro of 10.000 euro en 150% van je vermogen in het buitenland, zoals vermeld op de website van Guide Lines.
Veel inwoners in Spanje (buitenlanders en Spanjaarden) zijn onaangenaam verrast als ze een dergelijke torenhoge boete ontvangen, alleen maar omdat men ‘vergeten’ is om dit vermogen aan te geven. Daarom werden er diverse rechtszaken gestart tegen de Spaanse staat, omdat deze aangifte en de boetes als zeer onrechtvaardig en onrechtmatig beschouwd werden. De Europese Commissie heeft eerder ook aangegeven dat ook zij het een en ander zeer onrechtvaardig vindt, met name de torenhoge boetes.
De Europese Commissie heeft toen de Spaanse staat gevorderd om de procedure omtrent het Model 720 aan te passen en met name de hoge boetes te wijzigen of verwijderen. De Spaanse staat was echter niet bereid is om maar enige aanpassing te doen, zodat de Europese Commissie naar het Hof van Justitie van de Europese Unie moest gaan om daar een uitspraak te vragen. Die uitspraak is dus nu gekomen.
Model 720
‘Modelo 720’ kan omschreven worden als belastingformulier 720 en in het Spaans ‘Declaración Informativa sobre bienes y derechos situados en el extranjero’. Deze verklaring is een aanpassing van de belastingwet als deel van de regelgeving die frauduleuze activiteiten in Spanje vervolgt. Sinds 1 januari 2013 is het verplicht te informeren over de goederen en rechten die iemand heeft in het buitenland.
Het gaat hierbij om een ‘informatieplicht’ die bestaat uit drie categorieën: Bankrekening bij een bank in het buitenland; Inkomen, rechten, verzekeringen en waardepapieren in het buitenland; Goederen en onroerende zaken in het buitenland
Wie moet dit formulier invullen?
Alle (natuurlijke) personen die resident zijn in Spanje en langer dan 183 dagen in Spanje verblijven maar ook buitenlandse vennootschappen en commerciële vestigingen moeten het Model 720 formulier invullen. De voorwaarde daarbij is wel dat het om elke categorie gaat om bedragen die boven de 50.000 euro liggen. Indien het vermelde bedrag van 50.000 euro niet wordt overschreden per categorie, wordt je vrijgesteld van de informatieplicht over zaken en rechten in het buitenland.
Na de eerste aangifte hoef je de jaren daarop alleen nog het Modelo 720 in te leveren als de balans van elke categorie is gestegen met een waarde van 20.000 euro ten opzichte van het jaar daarvoor.
Wanneer?
Het Modelo 720 formulier moet jaarlijks tussen 1 januari en 31 maart worden ingeleverd. Het is daarbij belangrijk dat het formulier correct en volledig en op tijd wordt ingevuld want onvolledig en te laat kan beboet worden met boetes die dus erg hoog kunnen zijn.
Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren omtrent het Model 720 belastingformulier, of dit nog steeds blijft gelden, of men de betaalde boetes gaat terugbetalen etc. Daarom blijft het wellicht verstandig of al aangifte te doen of om in ieder geval de voorbereidingen te treffen.