Steeds minder Spaanse en meer Zuid-Afrikaanse sinaasappels in Nederland en België

Steeds minder Spaanse en meer Zuid-Afrikaanse sinaasappels in Nederland en België
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

VALENCIA – Op zaterdag is een uitgebreid artikel verschenen op de website ValenciaPlaza over de Zuid-Afrikaanse sinaasappels die door Belgische en Nederlandse importeurs via de haven van Rotterdam beide landen binnen komen. Het gaat daarbij niet zozeer om verse sinaasappels maar om sinaasappels die via een koudebehandeling vanuit Zuid-Afrika naar Noord Europa komen en zonder goede controle toegelaten worden.

Koudebehandeling voldoet niet aan de Europese normen en daar wordt in met name de Valencia regio veel over geklaagd. Zuid-Afrikaanse sinaasappels die goedkoper, het hele jaar door en via een Nederlandse haven zonder de nodige controles naar landen als België, Nederland en Duitsland gaan hebben financiële gevolgen voor de grootste sinaasappel producent van Europa, Spanje.  

Achter de citrus import naar Europa vanuit Zuid-Afrika, de op één na grootste exporteur ter wereld na Spanje, gaan Belgische en Nederlandse namen schuil maar ook Duitse supermarktketens die profiteren van het gebrek aan fytosanitaire controle in de havens van Rotterdam en Hamburg. Dat blijkt uit de toename van onderscheppingen door de Europese Commissie, aldus ValenciaPlaza.

Er komen steeds meer sinaasappelen Europa binnen die besmet zijn met mot die niet alleen de Valenciaanse productie in gevaar kan brengen maar die ook worden behandeld met gevaarlijke pesticiden die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de Europese consumenten. 

Als voorbeeld wordt de Europarlementariër Florent Marcellesi geciteerd die tijdens een parlementaire zitting in 2017 al aan het licht bracht dat in Nederland een particulier bedrijf de controles uitvoert in plaats van overheidsfunctionarissen waardoor het aantal opgespoorde gevallen verrassend genoeg 24 keer minder is dan in Spanje waar overheidsfunctionarissen de controles uitvoeren. Sinds 2015 mijdt Zuid-Afrika de Spaanse havens en verscheept het zijn sinaasappels via Rotterdam en voor de Brexit ook via Engeland naar de Europese Unie.

Nederland is de belangrijkste afnemer van Zuid-Afrikaanse verse groenten en fruit. Ongeveer een vijfde van het totaal gaat naar Nederland en bijna de helft van de Nederlandse import van sinaasappelen komt uit Zuid-Afrika. 

Duitsland is ook een belangrijke doelmarkt voor citrus telers in Zuid-Afrika. De Europese Unie is verreweg de grootste citrus importeur en Duitsland is op zijn beurt een belangrijke importeur binnen de EU. Een aanzienlijk deel van de sinaasappelen, citroenen en mandarijnen die Duitse retailers aan hun klanten aanbieden, komt uit Zuid-Afrika, vooral in de zomer- en herfstmaanden. Zuid-Afrika is na Spanje de belangrijkste exporteur naar de Duitse markt met 80.400 ton per jaar terwijl het totaal in de EU wordt geschat op 407.039 ton in 2021.