Russische Hermitage-museum komt niet naar Barcelona en eist 100 miljoen euro van gemeente

Russische Hermitage-museum komt niet naar Barcelona en eist 100 miljoen euro van gemeente
beeld: Voorbeeld Hermitage Barcelona
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

BARCELONA – Na de negatieve houding van de gemeente Barcelona die meerdere keren heeft laten weten niets te voelen voor de komst van een dependance van het wereldberoemde Russische Hermitage-museum, hebben de investeerders laten weten geen interesse meer te hebben in een vestiging in Barcelona. Sterker nog, het investeringsfonds achter het museum eist nu van de gemeente 100 miljoen euro schadevergoeding.

Er wordt niet meer onderhandeld over de opening van een dependance van het wereldberoemde Hermitage-museum in Barcelona. Het Russische museum wilde in de wijk Barceloneta een vestiging openen maar de gemeente voelde daar niets voor vanwege de twijfelachtige financiële levensvatbaarheid van het project en omdat een museum nog meer buitenlandse bezoekers zal trekken naar een wijk die al onder hoge druk staat door toerisme en daardoor al te kampen heeft met mobiliteitsproblemen.

Hermitage is al jaren bezig om een dependance te openen in Barcelona maar nu heeft het Zwitsers-Luxemburgse investeringsfonds Varia dat 80% van het Russische museum controleert gezegd dat het genoeg is. Er komt geen investering van 52 miljoen euro en het fonds eist een schadevergoeding van 100 miljoen euro die de gemeente Barcelona moet ophoesten.

Het idee van een dependance van het beroemde Hermitage museum uit Rusland in Barcelona werd in 2016 bekend waarbij men aangaf dat er in de haven van Barcelona een nieuw 50 miljoen euro kostend gebouw zou komen, ontworpen door de Japanse architect Toyo Ito. Oorspronkelijk zou het Hermitage nabij het opvallende W-hotel gebouwd moeten worden in de haven van de wijk Barceloneta maar dat wordt uitgesloten. Andere mogelijke locaties zijn de Muelle de San Bertran in de haven, het Parque de la Barceloneta, bij het Fòrum of nabij de 3 Chimeneas del Besòs maar ook deze locaties zijn niet optimaal.

Nu Barcelona geen optie meer lijkt te zijn en de kans op een Hermitage-Barcelona klein is, zijn er andere Spaanse steden die wel wat zien in het project. Daarbij hebben Madrid, Málaga, Valencia en Sevilla al aangegeven open te staan voor gesprekken. Hermitage heeft nog meer aanbiedingen voor een Zuid-Europese vestiging op tafel liggen zoals van Lissabon.

Hermitage 

De Hermitage in Sint-Petersburg is een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. Het museum omvat meer dan 3 miljoen objecten, verzameld in iets meer dan 2,5 eeuw. Men zegt dat daarvan slechts 5% aan het publiek getoond kan worden.

Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote, die ruim 300 schilderijen ontving van Johann Ernst Gotzkowsky, omdat hij niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. Daarnaast liet zij duizenden schilderijen bij veilingen en uit collecties in West-Europa kopen. Hiermee breidde zij de collectie aanzienlijk uit, die tsaar Peter de Grote was begonnen. De verschillende opvolgers van Catharina de Grote vergrootten de verzameling verder met vele aankopen. Het museum werd onder tsaar Nicolaas I in 1852 voor het publiek opengesteld.