Arbeidswethervorming na problematische stemming aangenomen in Spanje

Arbeidswethervorming na problematische stemming aangenomen in Spanje
beeld: congreso.es
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Op donderdag 3 februari is in het Congres van Afgevaardigden de arbeidswethervorming die reeds op 30 december 2021 is ingegaan, officieel met slechts één stem verschil aangenomen. 175 parlementariërs stemden voor en 174 stemden tegen maar die ene winnende stem was een ‘fout’ tijdens het online stemmen van een zieke parlementariër van de Partido Popular (PP) die als conservatieve partij tegen stemde. Verder waren er twee parlementariërs van de politieke partij UPN uit Navarra die beloofden in overeenstemming met de partij vóór te stemmen maar uiteindelijk tegen stemden. Zij zijn uit de partij gezet en moeten hun parlementaire zetel inleveren terwijl UPN excuses heeft aangeboden aan de Spaanse regering.

Alle politieke problematiek ter zijde, de nieuwe arbeidswethervorming vervangt deels maar niet helemaal de arbeidswethervorming uit 2012 die dus alweer tien jaar oud is en tot stand kwam tijdens de regering Rajoy (PP). Het is de achtste ‘reforma laboral’ tijdens de huidige Spaanse democratie na 1984 en een die tot stand is gekomen na een unieke overeenkomst tussen alle sociale partijen, te weten de coalitieregering, de werkgeversorganisaties en vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen. 

Critici zeggen dat er niet veel verandert in deze nieuwe arbeidswethervorming die als een ‘light’ versie gezien wordt en de beloftes van de huidige socialistische regering niet waar maakt. Maar het blijkt dat de uit 2012 stammende ‘reforma laboral’ niet zo eenvoudig te vervangen is door een compleet nieuwe en dus is er gezocht naar verbeteringen die in het voordeel zijn van de werknemers in Spanje.

Weliswaar werd op 3 februari in het Congres van Afgevaardigden gestemd over deze ‘reforma laboral’, feit is dat deze dus al sinds 30 december 2021 actief is. De aanname maakt alles natuurlijk wel makkelijker want als dat niet gebeurd was dan was er een groot administratief probleem geweest en zouden vele duizenden arbeidscontracten na de wijziging van eind vorig jaar weer ongedaan gemaakt moeten worden en zouden werknemers er financieel weer op achteruit gaan. De aanname verandert dus niets voor de uitvoering van de arbeidswethervorming en wordt gezien als een administratief proces, maar dan wel eentje met veel politieke problemen.