MADRID – Via de nieuwe ‘arbeidsdeal’ in België wordt het mogelijk om een vierdaagse werkweek te hebben. Dat wil niet zeggen dat er minder uren gewerkt wordt maar wel minder dagen. De werkuren moeten dan niet meer verdeeld worden over vijf maar over vier werkdagen. Iets soortgelijks wil men in Spanje al veel langer maar hoe is het nu met de Spaanse plannen voor de vierdaagse werkweek?
De wereldpers schreef erover in 2020 en 2021, Spanje start een proef met een vierdaagse werkweek, iets wat in nog maar weinig landen is gebeurd. Maar die revolutionaire proef vond niet plaats in 2021 maar waarschijnlijk pas in 2022 op zijn vroegst, aldus woordvoerders van de Spaanse regering. De reden voor de vertraging is de manier waarop dit proefproject gefinancierd gaat worden.
Het klonk zo mooi en Spanje zou bijna een wereldprimeur hebben met de proef voor een vierdaagse werkweek in het land waar 200 bedrijven aan mee zouden doen. Maar die wens van de politieke formatie Más Madrid moet nog even op zich laten wachten omdat de proefperiode niet meer in 2021 maar pas ergens in 2022 plaats zal vinden zoals het er nu naar uitziet.
Ondertussen heeft België de headlines van de wereldpers gehaald met de deze week goedgekeurde vierdaagse werkweek. Belgische werknemers krijgen in samenspraak met de werkgevers de kans om van een vijfdaagse werkweek met 8 uur per dag over te stappen naar een vierdaagse werkweek met wellicht 9,5 uur per dag. Het gaat dus om een dag minder werken maar wel dezelfde uren draaien op de vier werkdagen.
In Spanje zijn al diverse grote en kleine bedrijven begonnen met de vierdaagse werkweek maar een landelijke ‘deal’ of wet is er nog niet. En die zal er ook niet zo snel komen omdat deze nog getest moet worden en dat kost zo’n 50 miljoen euro. De bedoeling van de Spaanse regering was dat de vierdaagse werkweek van start zou gaan bij 200 bedrijven die een gemiddelde compensatie krijgen van 250.000 euro waardoor de 3.000 tot 6.000 werknemers deel kunnen nemen aan de vierdaagse werkweek proefperiode.
De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook coalitiepartner Unidas-Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.