Of je nu al jaren in Spanje woont of of er voor drie weken op vakantie bent, de Spaanse eetcultuur is heel anders dan de onze. Zo zijn de etenstijden heel anders met de warme maaltijd tussen de middag en een late avondmaaltijd en moet je er rekening mee houden dat als je met een groep uit eten gaat dat vaak enkele uren kan duren. Maar zoals we in het glossy Spanje magazine ESPANJE! kunnen lezen, moet je rekening houden met de volgende 10 zaken.
Vraag aan een Spanjaard of Spaanse hoe zijn vakantie was, of hij veel gezien heeft, wat het weer was en hoe de monumenten waren en steevast zal hij of zij zeggen dat het eten geweldig was. Alles lijkt om het eten te draaien waarbij de juiste restaurants belangrijker lijken te zijn dan wat er allemaal te zien is. Als je in Spanje uit eten gaat moet je ook rekening houden met enkele zaken die anders zijn dan in Nederland of België.
Het is nu mogelijk om voor slechts 19,95 euro een jaarabonnement te nemen op ESPANJE!
Ga naar DEZE pagina om je direct aan te melden.
1. Etenstijd
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open. Dus als je graag vroeg aan tafel zou willen (18.00-20.00 uur), kan dit zijn moeilijk zijn, tenzij je in het centrum bent van een van de grote steden zoals Madrid, waar de keuken van sommige restaurants wel gewoon de hele dag open is.
2. Dagmenu
In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Voor een vaste prijs geniet je van een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood. De prijzen variëren van €9 tot ongeveer €15, afhankelijk locatie en het restaurant.
3. Waar zijn de groenten?
In Spanje is een flinke portie groenten bij een vis- of vleesgerecht vrij ongebruikelijk. Afgezien van een paar pimientos de padrón (kleine groene paprika’s gekookt in olie) of een salade (ijsbergsla, tomaat, ui en tonijn), vind je meestal maar weinig verduras op je bord. Wil je toch aan je dagelijkse portie komen? Bestel dan gazpacho (bij warm weer) of een lekker stoofpotje waar vaak veel groenten en peulvruchten in zitten (lekker als het wat frisser is). Ook escalivada is een aanrader.
4. Tapas zijn om te delen
Het lijkt misschien een inkopper, maar wij hebben wel eens vier mensen in een tapasrestaurant ieder een portie patatas bravas zien bestellen, dus voor de zekerheid: tapas deel je met je tafelgenoten. Je bestelt verschillende hapjes en kunt ze zo allemaal proberen.
5. Buiten eten
Een van de voordelen van het leven in Spanje is ongetwijfeld het klimaat en het genot om in de zon te kunnen eten, zelfs in maart of oktober. Maar let op: als je besluit op het terras te gaan zitten, moet je er rekening mee houden dat er vaak extra kosten in rekening worden gebracht, ook al wordt dat niet altijd duidelijk aangegeven.
6. Drankjes na het avondeten
Uit eten gaan in Spanje is een sociale ervaring en het is heel gewoon dat een lunch een paar uur duurt, zeker in het weekend. Nadat de lunch is afgelopen, is het gebruikelijk om een chupito te bestellen. Een ‘shotje’. In veel restaurants krijg je deze gratis aangeboden, vooral de meer traditionele Spaanse restaurants. Na het diner is het tijd om een paar copas te bestellen, zoals gin-tonic of rum-cola.
7. Fooi geven of niet?
In tegenstelling tot andere culturen is fooi geven niet iets dat hier verplicht is of verwacht wordt, hoewel personeel in de meer toeristische gebieden wel gewend is om fooi te ontvangen. Als je het gevoel hebt dat je iets wilt geven en het personeel was vriendelijk en efficiënt, dan is een handvol kleingeld vaak genoeg.
8. Servetten op de grond gooien
Vooral in traditionele bars waar krukken aan de bar worden geplaatst of als er veel ruimte is om te staan, zul je servetten of papiertjes op de vloer spotten. Heel normaal! Dit is meestal een teken dat mensen hier gezellig tapas eten of een drankje nuttigen met elkaar.
9. Genieten van gratis tapas
Spanje staat bekend om de gratis tapashapjes die je op veel plekken krijgt, wanneer je een drankje bestelt. Dit kunnen olijven of chips zijn, maar dit kan ook gaan om een portie tortilla of een een bordje vlees of vis met brood.
10. Geluidsoverlast
Maak je geen zorgen als je te hard praat aan tafel, dat is heel normaal in Spanje. In Nederland of België wordt je al snel aangekeken als het volume omhoog gaat maar dat is in Spanje meestal geen enkel probleem. Hoe luider de eters zijn, hoe gezelliger het is, toch?
ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl