Spaanse regering bereikt akkoord met transportsector maar chauffeurs gaan door met staken

Spaanse regering bereikt akkoord met transportsector maar chauffeurs gaan door met staken
beeld: Europa Press
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft in de nacht van donderdag op vrijdag met de officiële vertegenwoordiging van de transportsector een akkoord bereikt van 1 miljard euro extra financiële hulp en de verlaging van brandstofprijzen met 0,20 euro, 0,15 euro van de regering en 0,05 euro van de oliemaatschappijen. Maar het platform dat de staking die nu alweer 12 dagen geleden heeft georganiseerd zegt niet akkoord te gaan en gaat door met staken, net zolang tot zij ook bij de onderhandelingen worden betrokken.

Vanaf 1 april tot tenminste 30 juni met een extra verlenging mogelijk, gelden speciale maatregelen om de brandstofprijzen voor de vrachtwagenchauffeurs te verlagen met 0,20 euro per liter benzine, diesel, gas en adBlue. Deze speciale korting voor de vrachtwagenchauffeurs is in de lijn met die van andere landen zoals Frankrijk waar die korting is vastgesteld op 0,15 euro per liter of Italië waar dat 0,25 euro is geworden en Portugal waar men korting tot 0,30 euro per liter kan krijgen afhankelijk van het gewicht van de vrachtwagen.

In totaal kost het plan ruim 1 miljard euro waarvan 450 miljoen euro directe steun aan de vrachtwagenchauffeurs zoals 1.250 euro per vrachtwagen, 950 euro per bus, 500 euro per bestelbus en 300 euro voor personenvoertuigen zoals taxi’s en ambulances.

Maar de initiatiefnemers van de staking, Plataforma para la Defensa del Transporte de Mercancías (PDTM) die niet betrokken wordt bij de onderhandelingen omdat deze officieel niet wordt erkend, gaan niet akkoord met de door de regering geboden hulp. Zij willen dat de 0,20 euro minstens verdrievoudigd wordt tot 0,60 euro per liter brandstof, iets wat in geen enkel ander EU-land geldt, en dat terwijl de brandstofprijzen in Spanje al lager zijn.

PDTM heeft dan ook aangegeven door te gaan met de staking, net zolang totdat hun vertegenwoordiging aan tafel kan zitten met de minister van Transport en naar hen geluisterd wordt. Diezelfde minister wil tot nu toe echter niet want zij wil alleen praten met de officiële vertegenwoordigers van de transportsector. Toch heeft minister Raquel Sánchez vrijdagmorgen aangegeven in een radio-interview bij wijze van uitzondering bereid te zijn om te praten met het niet-officiële platform. Tegelijkertijd vraagt de minister om verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeurs want er wordt met de extra hulp voldaan aan alle eisen die gesteld werden voordat de staking startte.

Ondertussen zorgt de staking die alweer 12 dagen duurt voor steeds meer problemen in supermarkten, winkels, bedrijven, fabrieken en in de landbouw en veeteelt. Diverse fabrieken zoals Danone en Gallo hebben al fabrieken moeten sluiten terwijl biermerken zoals Heineken en Mahou San Miguel ook problemen hebben met de levering van bier. In de autosector moeten ook fabrieken deels gesloten worden en het risico is dat er mensen zijn die hun baan verliezen of tijdelijk ontslagen worden.

Een groot deel van de zelfstandige vrachtwagenchauffeurs staakt terwijl een ander deel, dat vaak in loondienst is of zelfstandig en moet werken om geld te verdienen en geen contracten te verliezen, wel wil werken maar dat dit onmogelijk wordt gemaakt door de stakende collega’s die soms te ver gaan door banden lek te prikken of met stokken en stenen vrachtwagens en zelfs bussen te bekogelen waarbij het recht op werken tijdens een staking is verdwenen.