Worden krakers de eigenaar van een kasteel na 30 jaar bezetting in Santander?

Worden krakers de eigenaar van een kasteel na 30 jaar bezetting in Santander?
beeld: Luis Fermín TURIEL PEREDO / Wikimedia
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

SANTANDER – Nadat een groep bezetters 30 jaar lang in het Castillo de Corbanera in Santander woonde, beweren onderzoekers van de universiteit van Cantabrië dat zij de legale eigenaars kunnen worden. Die stap zou echter gepaard gaan met een verplicht onderhoud en het openstellen voor het publiek van het kasteel.

30 jaar lang al wonen er ‘okupas’ (krakers) in het kasteel van Corbanera. De bezetting gebeurde vredevol, publiekelijk en zonder onderbrekingen. Bovendien stonden de bezetters in het kasteel ingeschreven (empadronado) en betaalden ze regelmatig gemeentebelastingen. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Cantabrië is dat genoeg grond voor een legalisering van hun situatie.

De overheid van Cantabrië beweert zich nog niet uit te kunnen spreken over de zaak. Wel geeft ze aan dat het eigendom, voor wie dan ook, de verplichting met zich meebrengt om voor het onderhoud van het kasteel in te staan. Ook zou volgens hen het stadsbestuur van Santander in dat geval moeten meewerken aan het behoud, zoals de wet van Historisch Patrimonium dat aangeeft.

De overheid van Cantabrië zal zich alvast over het document buigen en de zaak bestuderen. Volgens de onderzoekers was het feit dat de krakers in het kasteel ingeschreven stonden en regelmatig de belastingen voor onroerende goederen betaalden voldoende om hen al 30 jaar lang wettelijk als eigenaars te zien. 

Eens beslist is of de bezetters nu wel of niet eigenaar van het kasteel worden, wacht de uitdaging van de verplichtingen die dat met zich meebrengt. Het kasteel bevindt zich in slechte staat en staat zelfs op de rode lijst van het Spaanse patrimonium. Volgens de wet zou de eigenaar moeten instaan voor het beheer en onderhoud van het kasteel, wat uiteraard een erg dure grap zou worden. In het geval de eigenaar niet instaat voor het beheer, zou die toegang moeten verschaffen aan het gemeentebestuur om dat wel te doen. Gedurende jaren echter houden de bezetters de deur gesloten. De legale limbo van het kasteel van Corbanera is dus nog lang niet voorbij.