Tijdens de Semana Santa of Heilige Week zijn er honderden gemeenten waar religieuze ijver de straten overneemt. Om deze reden is het de moeite waard om te weten welke enkele van de meest erkende processies in Spanje zijn. De redactie van KijkOpSpanje.nl heeft de acht populairste steden en hun processies op een rijtje gezet.
De Goede Week is een van de belangrijkste festiviteiten voor de meeste gemeenten in Spanje. Dit zijn dagen van sterke traditionele wortels en elke regio heeft zijn eigen kenmerken en verschillende elementen, hoewel altijd vergezeld van de geur van wierook en heerlijke wentelteefjes. Wat echter kenmerkend is voor de Goede Week in Spanje zijn de processies. Of het nu door traditie of religie is, voor velen is het een van de belangrijkste tijden van het jaar. Midden in de Goede Week, met honderden gemeenten waarin religieuze ijver zijn straten overneemt, is het de moeite waard om te weten welke van de meest erkende processies in Spanje zijn.
La Madrugá (Sevilla)
Als we een plaats moeten kiezen waar de Goede Week met grote toewijding wordt beleefd, dan is dat ongetwijfeld Sevilla. En het is dat er tijdens de processies elk jaar duizenden mensen de straten verdringen, hoewel er één boven de anderen uitsteekt, die van “La Madrugá”. Daarin zijn La Macarena en El Gran Poder de meest prominente broederschappen van de zes broederschappen die deelnemen, elk met meer dan 11.000 Nazareners in hun gelederen. Begeleid door saetas gezongen vanaf de balkons, is een van de meest bekende en herkenbare in onze geografie.
La Sagrada Pasión del Redentor (Valladolid)
In de processie die plaatsvindt in de straten van Valladolid tijdens de middag van Goede Vrijdag, de processie van de Heilige Passie van de Verlosser, wordt de Passie van Christus herschapen. Er zijn 20 broederschappen die de leiding hebben over deze processie, waarin enkele van de beste beelden van de Castiliaanse cultuur worden gedragen, sommige uit de 16e eeuw en gemaakt door kunstenaars zoals Gregorio Fernández of Juan de Juni. Onder een sobere en absolute stilte begeleiden alleen de muziek van de drums, de bugels en de dulzainas de figuren. Zijn populariteit is zodanig dat de Cultuurcommissie van het Congres van Afgevaardigden drong er bij de regering op aan dat de Heilige Week in Valladolid voor UNESCO zou worden gebracht om te worden verklaard als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
El Cristo de la Buena Muerte (Málaga)
De Cristo de Mena is de processie met het meeste sentiment in Malaga. En hoewel de oorspronkelijke afbeelding in 1660 door Pedro de Mena werd uitgehouwen, moest ze in 1941 opnieuw worden gemaakt, omdat ze werd verbrand vanwege opstanden tegen de christelijke religie. Gedekt door de leden van het Spaanse Legioen, die verbonden zijn met de Cristo de la Buena Muerte, zijn ze verantwoordelijk voor het van boord gaan van de Cristo de Mena in de haven van Malaga en het op hun schouders dragen naar de ingang van de kerk van Santo Domingo, waar het nummer “El Novio de la Muerte” wordt gespeeld.
Nuestra Señora de ‘Os Caladiños’ (Ferrol)
Ferrol is ook een van de beste plaatsen om te genieten van de processies van de Heilige Week, vooral die van “Os Caladiños”, de beroemdste en met de afbeeldingen van San Juan Evangelista en Santísima Virgen de los Dolores als hoofdrolspelers. Wanneer ze door de straten van Ferrol lopen, neemt een totale en indrukwekkende stilte de sfeer over.
La Rompida de la Hora (Calanda)
La Rompida de la Hora in Calanda is een van de meest opvallende processies in Spanje. Het vindt plaats op Goede Vrijdag en volgens de legende zouden de christenen in 1127, terwijl ze hun Heilige Week-evenementen vierden, verrast worden door een Arabische inval. Een herder zag het echter vanuit de bergen en speelde een tamboerijn om hen te waarschuwen, zodat ze zich konden verbergen en veilig waren.
Daarom heerst er in de minuten voorafgaand aan de start van de mars absolute stilte. En precies om twaalf uur vernietigt het gekraak van tientallen trommels. Niemand beter dan de filmmaker Luis Buñuel, een illustere inwoner van de stad, heeft dit magische moment echter aan de wereld verteld: “Bij de eerste slag van twaalf uur van de kerkklok weergalmt een enorm geluid als een grote donder met overweldigende kracht door het dorp. Alle drums rollen tegelijk. Een ondefinieerbare emotie die al snel omslaat in een soort bedwelming, maakt zich van de mannen meester.
Procesión de las turbas (Cuenca)
Oorspronkelijk de processie Camino del Calvario genoemd, hoewel beter bekend als Las Turbas de Cuenca, is het een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Meer dan 25.000 Nazareners nemen eraan deel en, in tegenstelling tot de vorige, staat het bekend om het daverende geluid van trommels, trompetten en trompetten die de figuur vergezellen totdat ze “het lied van de Miserere” horen en de stilte valt wanneer Onze-Lieve-Vrouw verschijnt. van Eenzaamheid. Het wordt gevierd bij zonsopgang op Goede Vrijdag en daarin wordt bovendien “la palillá” uitgevoerd, een handeling waarbij honderden mensen in botsing komen met stokken naast de pas om te voorkomen dat deze naar voren komt terwijl drums en klarinetten klinken.
Los Gitanos (Granada)
Van de nacht van Heilige Woensdag tot het ochtendgloren op donderdag en te allen tijde vergezeld van het geluid van saetas, loopt de processie van de zigeuners door de straten van Sacromonte in de Nasrid-stad, verlicht door de vreugdevuren die worden aangestoken in de grotten en huizen van dit buurt van Granada. De leidende figuren in deze spectaculaire processie zijn Cristo del Consuelo en María Santísima del Sacromonte. En het meest bijzondere moment is de inzameling in de abdij van Sacromonte, ’s avonds laat.
Jesús Nazareno de Medinaceli (Madrid)
Zoals elk jaar wordt tijdens Goede Vrijdag de processie van Jesús de Medinaceli gevierd in Madrid, waar het beeld van El Cristo de Medinaceli wordt gedragen. En hoewel het auteurschap onbekend is, is het bekend dat het toebehoort aan de Sevilliaanse school van de Juan de Mesa-workshop. Het beeld vertrekt vanaf de kathedraal van Santa María la Real de la Almudena en eindigt in de basiliek van Jesús de Medinaceli. De processie van Jesús Nazareno de Medinaceli wordt uitgevoerd sinds 1682, toen het uit Afrika werd gebracht, aangezien de voorstelling was meegenomen naar Marokko voor aanbidding van Spaanse soldaten in de zeventiende eeuw.