Spanje is het tweede ongelukkigste land van Europa

Spanje is het tweede ongelukkigste land van Europa
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Vele Nederlanders trekken dan misschien naar Spanje voor het goede leven, met de Spanjaarden zelf blijkt het toch niet zo goed te gaan. Volgens een wereldwijde studie van het bureau IPSOS situeren zij zich op de voorlaatste plaats van de Europese gelukscijfers.

Een paar dagen geleden publiceerden we nog een artikel over het feit dat het Spaans misschien wel de gelukkigste taal ter wereld is. Toegegeven, het betrof een onderzoek uit de Verenigde Staten, en daar werden Spaans sprekenden over het algemeen als gelukkiger bevonden. Onderzoekers koppelden die bevindingen aan een aantal hypotheses over de vele positieve woorden in het Spaanse of het inherent transitieve karakter van een werkwoord als ‘Estar’ (zijn, maar dan met de klemtoon op de mogelijke verandering in de toekomst).

Het Spaans is natuurlijk groter dan Spanje alleen, maar toch is het opmerkelijk dat de resultaten van een wereldwijde geluksstudie naar een heel andere Spaanse werkelijkheid wijzen. Volgens die studie is de Spaanse bevolking namelijk de tweede ongelukkigste bevolking van Europa. Enkel Hongarije doet het nog slechter. 

Het gaat om de studie ‘Global Happiness’ van het bureau Ipsos, die aangeeft dat 67% van de wereldwijde bevolking zegt ‘erg’ of’ vrij’ gelukkig te zijn. In Spanje blijkt dat nu slechts 55% van de volwassen bevolking te zijn. In Hongarije gaat het om slechts 51%. Een opmerkelijk verschil toch met de Nederlanders (86%), de Engelsen (83%), de Fransen (81%) en de Belgen (73%).

Toch is er in Spanje een lichtpuntje. Terwijl de pandemie globaal gezien tot een achteruitgang leed in gelukscijfers, is er in Spanje net een verbetering te zien. Voor de pandemie noemde slechts 46% zichzelf ‘gelukkig’, nu gaat het toch al om de voorgenoemde 55%, dat is een stijging van 9%.

In Spanje zegt 8% ‘very happy’ te zijn, geeft 47% aan ‘rather happy’ te zijn, zegt 35% ‘not very happy’ te zijn en geeft 10% aan ‘not happy at all’ te zijn. Nederland staat helemaal bovenaan de lijst met 86% ‘happiness’ waarbij slechts 3% aangeeft ‘not happy at all’ te zijn en het overgrote merendeel met 64% zegt ‘rather happy’ te zijn. België scoort nagenoeg dezelfde percentages als Nederland maar staat op een elfde plaats op de lijst met 73% ‘happiness’. 

De dingen die wereldwijd het vaakst als bron van geluk worden aangegeven zijn gezondheid (53%), liefdesrelaties (49%), betekenis in het leven (49%) en kinderen (48%). De grootste vijanden van geluk zijn dan weer tijd op sociale netwerken (13%), verhuizen naar een ander land (18%) of een verandering van politiek leiderschap (23%).