MADRID – Het gaat niet goed met onze oceanen. Overbevissing, vervuiling en klimaatverandering bedreigen er het leven op grote schaal. De zogezegde spooknetten, resten van visnetten die achterbleven in het water, vormen een grote bedreiging voor vissen en ander zeeleven. Ook Spanje engageert zich nu om dat probleem aan te pakken.
In een land als Spanje dat bijna 5.000 kilometer kust heeft, is de relatie tussen de zee en het leven op land uiteraard een evidentie. En toch beseffen weinig mensen hoe belangrijk de oceaan is voor ons dagelijks bestaan. De oceaan produceert het gros van onze zuurstof, bevat 97% van al het water op aarde en maar liefst 40% van de wereldbevolking leeft dicht bij de kust.
Spanje is bovendien het land met de grootste visserij van de hele Europese Unie. Op vlak van consumptie per persoon van vis en zeevruchten komt het land op de tweede plaats. Het is dan ook geen verrassing dat op de Internationale Conferentie Our Ocean in Palau de Spaanse delegatie initiatief toonde. Teresa Ribera, minister van Ecologische Transitie, liet er weten dat Spanje het eerste Mediterrane land is dat zich aansluit bij de Global Ghost Gear Initiative (GGGI). Het GGGI is een programma dat de strijd aanbindt met vismateriaal dat in de zee is blijven rondslingeren.
Dergelijke “spooknetten” zijn netten die bewust of onbewust in de oceaan werden achtergelaten. Ze slingeren er rond en vormen een groot gevaar voor allerlei zeeleven. Volgens studies is dat materiaal met voorsprong de grootste bron van plasticvervuiling onder water. Er wordt geschat dat elk jaar 11 miljoen ton van het spul in de oceaan terecht komt. Om de vispopulaties in onze oceanen te redden van een stil uitsterven, is naast het inperken van de overbevissing het verwijderen van dit materiaal een belangrijke stap. Dat Spanje zich engageert in het GGGI is dan ook erg goed nieuws voor het programma.