MADRID – Volgens de ‘Banco Central’ van Spanje bezit 12% van de volwassenen in het land cryptovaluta. Spanje is daarmee de op vier na grootste economie in Europa met crypto-transacties. De centrale bank waarschuwt voor de gevaren en roept op tot een duidelijke regelgeving op internationaal en vooral Europees niveau.
De Spaanse Centrale Bank heeft eind april een studie gepresenteerd over activiteiten rondom cryptovaluta waarin het een gedetailleerde analyse maakte van het gebruik, de risico’s en de huidige regels. Daarbij kijkt de Centrale Bank ook naar verschillende enquêtes die bevestigen dat de acceptatie van cryptovaluta onder de Spaanse bevolking niet onaanzienlijk is
Zo is uit een enquête/studie van Finder op te maken dat 12% van de volwassen bevolking in Spanje cryptovaluta bezit. Het percentage is bij mannen hoger met 13% dan bij vrouwen met 10%. De acceptatie van cryptovaluta is vooral groot bij de groep 18-24 jaar.
Spanje is een van de actiefste landen binnen Europa met een geschatte 60 miljard euro aan cryptovaluta. Spanje staat achter het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland op een vijfde plaats voor Zwitserland en Italië. Europa was wereldwijd de regio met het grootste volume in aantal crypto-transacties met circa 845 miljard euro omgerekend, dat is 0,9% van alle geldtransacties. Met name van 2020 naar 2021 is het aantal crypto-transacties vertienvoudigd volgens de gegevens van Chainalysis.
De Centrale Bank van Spanje waarschuwt met name voor de fraude met cryptovaluta zoals het witwassen van geld wat ongeveer 1% uitmaakt van alle crypto-transacties binnen Europa. Maar het aantal andere fraudes is ook gestegen en ook het aantal diefstallen van fondsen steeg aanzienlijk.
De Centrale Bank van Spanje is alleen verantwoordelijk voor het beheer van het register van dienstverleners voor het omwisselen van virtuele valuta voor fiduciaire valuta en voor de bewaring van elektronische portemonnees, maar heeft geen regelgevende of toezichthoudende bevoegdheden over de cryptovaluta. Met name dit gebrek aan vaardigheden zorgt ervoor dat de ‘Banco Central’ vraagt om een betere Europese regelgeving omtrent de cryptovaluta.