De ‘rotondas holandesas’ zijn in Spanje gearriveerd

De ‘rotondas holandesas’ zijn in Spanje gearriveerd
Beeld: Logroño / Google Streetview

De ‘rotondas holandesas’ zijn in Spanje gearriveerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft duizenden rotondes en ondanks dat grote aantal weet nog steeds niet iedereen hoe ze een rotonde moet op-, rond- en weer afrijden. Ondanks dat de Policía Nacional, de Guardia Civil en de Spaanse verkeersdienst DGT regelmatig op Twitter en andere social media voorbeelden plaatsen van hoe men een rotonde moet nemen, blijft het moeilijk en dus ook gevaarlijk. Speciaal voor de fietsers zijn nu in Spanje de ‘rotondas holandesas’ gearriveerd. (bekijk ook de video onderaan artikel)

In 2020 vonden in Spanje 7.104 ongevallen plaats op rotondes waarbij helaas ook 61 doden te betreuren waren. Tussen 2015 en 2019 werden er volgens de Associated European Motorists (AEA) 45.000 ongevallen geregistreerd met 317 doden en 58.500 gewonden. Twee op de drie Spaanse chauffeurs weten niet goed op rotondes te rijden, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Axa.

Maar wat is nu weer een ‘rotonda holandesa’ vraag je jezelf natuurlijk af. Een Nederlandse rotonde is een rotonde waar rekening wordt gehouden met fietsers en waar de tweewielers altijd voorrang hebben. De regels voor deze rotonde zijn niet anders dan voor elke andere ‘glorieta’ maar in dit geval moet je altijd rekening houden met fietsers en voetgangers die dus voorrang hebben.

Het zijn dus normale rotondes maar met een speciale fietsstrook. Een fietsstrook is niet hetzelfde als een fietspad want een fietsstrook ligt op een rijbaan en is meestal van rood asfalt. Hier gelden dezelfde voorrangsregels als op elke rotonde: bestuurders op de rotonde hebben voorrang op bestuurders die de rotonde verlaten. Een fietspad ligt naast de rijbaan.

Het verschil met de ‘rotondas holandesas’ is dat het afslaand verkeer voorrang verleent aan het fietsverkeer dat rechtdoor gaat, en dat is iets nieuws in Spanje waar veel automobilisten nog aan moeten wennen. Op dit moment zijn er nog niet heel veel Nederlandse rotondes maar er komen er steeds meer bij in met name de grote steden. Er zijn ook steeds meer rood gekleurde fietspaden te zien in het straatbeeld in Spanje.

Een rotonde is volgens de verkeerswet geen voorrangsweg maar de voorrang wordt geregeld door verkeersborden en markeringen zoals haaientanden op het wegdek. Bij rood gekleurde fietspaden en bij zebrapaden hebben fietsers en voetgangers wel voorrang, dat geldt ook als een automobilist een rotonde wil verlaten.