MADRID – Hoge temperaturen mogen dan wel heel normaal zijn in Spanje, toch is het deze week ongezien warm voor de tijd van het jaar. Volgens Wetenschappers speelt het Afrikaanse continent daar de belangrijkste rol in. Of hoe het Iberische schiereiland toch ook een beetje Afrika is.
Volgens Wetenschappers is het duidelijk als je nu naar de kaart kijkt. Spanje en Portugal zijn eigenlijk uitlopers van het Afrikaanse continent, en zijn daardoor ook bijzonder kwetsbaar wanneer het om de klimaatverandering gaat”.
“De hoorn van Afrika heeft altijd zijn invloed ook al zien we die niet”, vertelt Damián Insua, onderzoeker aan de universiteit van Santiago. In de weerkaarten die de temperatuur op 2 meter boven de grond aangeven, zie je die invloed goed. Zaterdag zorgt een storm in het Noordoosten van Marokko voor krachtige windstromen uit het Zuiden die de poorten van de Afrikaanse oven openen. Woensdag verdwijnt dat lagedrukgebied en gaat de oven weer dicht.
Volgens MeteoGalicia is wat dit weekend gebeurt te vergelijken met wat er in mei 2017 plaatsvond. Een storm boven het Zuidwesten van het schiereiland duwde toen ook Afrikaanse lucht deze richting uit en de maxima in Galicia klommen naar 37,8 graden. Het binnenkomen van Afrikaanse luchtlagen is in werkelijkheid niets nieuws. Wel zorgt de klimaatopwarming er voor dat die lucht steeds warmer aankomt. Dat verklaart waarom de temperatuur gisteren in Jaén tegen de 40 graden aanleunde en de komende uren zelfs boven de 42 zou durven klimmen.
“De gemiddelde stijging wereldwijd ligt rond de 1,1 graden, maar in Afrika klimt die eerder naar de 2 graden. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de stijging boven land groter is dan boven de zee. Hoe warmer het in het Noorden van Afrika is, hoe meer we zullen lijden in Spanje wanneer de poorten zich openen.” Extreme temperaturen zoals deze week zullen dus alleen frequenter worden als de klimaatopwarming geen keer neemt.