BARCELONA – Susi, Yoyo en Bully zijn drie olifanten van de dierentuin van Barcelona die stervende zijn, aldus het platform Zoo XXI. De dieren wachten al jaren op overplaatsing naar een Frans opvangcentrum waar ze in fatsoenlijke omstandigheden kunnen leven, zonder dat ze aan het publiek worden blootgesteld. Maar bureaucratie heeft er volgens het platform voor gezorgd dat de olifanten nog steeds in slechte omstandigheden leven in de dierentuin van Barcelona.
Terwijl de dierentuin directie verdedigt dat ze juist ervoor gezorgd hebben dat deze olifanten een leven in het wild hebben overleefd omdat ze buitengesloten waren van hun kuddes, spreken dierenbeschermers dat tegen. Zij zeggen juist dat de olifanten onderling geen sociaal contact hebben, iets wat heel belangrijk is voor olifanten, waardoor ze geïsoleerd en ongelukkig hun dagen slijten.
Met name de circa 50-jarige Susi is diep triest omdat ze met eigen grote ogen heeft moeten aanzien hoe haar matriarch Alicia stierf toen ze geëuthanaseerd werd tijdens de bezoekuren terwijl leerlingen van de Caridad Serinyana-school in Cadaqués naar de olifanten keken. Sindsdien is Susi in een diepe depressie. Daarom werden de olifanten Yoyo en Bully erbij gehaald maar de drie olifanten communiceren niet met elkaar en er is geen sociaal contact waardoor er wel drie vrouwtjes olifanten te zien zijn maar deze geen kudde vormen.
Het verhaal van Susi is eigenlijk heel triest. In 1973 werd Susi in een ‘geredde’ (lees gevangen) staat geboren maar werd ze kort daarna ontvoerd. De olifant werd daarna tentoongesteld in een circus totdat ze uiteindelijk werd overgebracht naar de dierentuin van Valencia. In 2002 verhuisde Susi naar de dierentuin van Barcelona waar ze dus nu alweer 20 jaar leeft.
13 jaar geleden werd het platform Zoo XXI geboren om onder andere Susi te redden maar 13 jaar later is dat nog steeds niet gelukt omdat zowel de gemeente als de dierentuin niet mee willen werken om het welzijn van Susi te verbeteren. In 2019 werd in Barcelona een verordening aangenomen voor de transformatie van dierentuinen maar deze wordt nog steeds niet toegepast.
Volgens het platform begon de gezondheidstoestand van Susi in 2008 aanzienlijk te verslechteren. Een van de redenen is de ruimtelijke beperking omdat olifanten 50 km per dag lopen maar dat nagenoeg niet mogelijk is in de dierentuin. Daarnaast moeten de olifanten lopen op cement wat slecht is voor de poten van het dier. Zoo XXI zegt niet dat Susi ziek is maar wel dat de gevangenschap haar fysieke en psychische gezondheid in gevaar brengt.
Susi was in 2021 nog het onderwerp van de documentaire ‘Susi, una elefanta en la habitación’ (Susi, een olifant in een kamer) op de Catalaanse TV3 wat ervoor zorgde dat ruim 70 duizend mensen zich ingeschreven op Change-org om de olifant vrij te krijgen.