MADRID – De Spaanse Ambassade in Den Haag heeft opnieuw gewaarschuwd voor dubieuze uitzendbureaus die niet voldoen aan de eisen en niet waarmaken wat ze beloven aan Spanjaarden die in Nederland willen werken. Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt want er zijn al jaren problemen met de ‘Empresas de Trabajo Temporal (ETT)’ in Nederland.
In Nederland zijn er tijdelijke vacatures van ETT’s voor economische sectoren als logistiek, landbouw of de horeca. Sommige Spanjaarden die deze vacatures hebben aangenomen hebben de kantoren van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Nederland geïnformeerd over de onbevredigende leef- en werkomstandigheden die ze eenmaal in Nederland tegenkomen.
Daarom wil de Spaanse Ambassade dat Spanjaarden die in Nederland willen gaan werken beter voorbereid zijn en niet zomaar offertes aannemen omdat de beloofde salarissen veel hoger zijn dan in Spanje. Vaak klinkt het te mooi om waar te zijn.
Als je via een uitzendbureau (in het Spaans: ETT) in Nederland gaat werken, is het handig dat voordat je dat accepteert jezelf op de hoogte stelt en de voorwaarden van de vacature bekijkt. De Spaanse Ambassade heeft gekeken naar de meest relevante klachten van de Spaanse werknemers en kan voor het volgende waarschuwen:
De vacature moet in het Europese EURES-netwerk gepubliceerd zijn. Accepteer geen banen buiten dit netwerk want EURES voorkomt fraude. Je kunt altijd contact opnemen met een EURES-adviseur van de Spaanse ‘Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE)’ dienst.
Als de vacature niet in het EURES-netwerk voorkomt moet je geen contract accepteren dat niet in het Spaans is opgesteld. Het contract moet daarnaast duidelijk de duur ervan vermelden. Let op want als dat minder dan drie maanden is verdien je niet genoeg om in Nederland te wonen. Pas op voor de zogenaamde ‘Cláusula de Agencia’ die het toestaat om iemand op elk moment te ontslaan.
In het contract moet minimaal het minimumsalaris in Nederland staan of zoals overeengekomen met de vakbonden. Controleer dat goed want wellicht is het minimumsalaris niet genoeg als daarna de huisvesting, ziektekostenverzekering, vervoer etc. er vanaf gaan want dat kan een negatief salaris opleveren.
Zorg ervoor dat in het contract staat dat je minimaal 30 uur per week werkt want met minder uren verdien je niet genoeg om in Nederland te wonen. In het contract moest daarnaast vermeld staan dat een wijziging van het werkschema of ploegendienst altijd eerst aanvaard moet worden door de werknemer.
Wat betreft ziektekostenverzekering moet je rekening houden dat er 110 euro per maand ingehouden wordt op het salaris. Daarnaast moet je rekening houden met eventueel hoge vervoerskosten met het openbaar vervoer van de woonplaats naar het werk. De Ambassade zegt dat als het bedrijf waar je werkt niet verbonden is met het openbaar vervoer, dan moet het bedrijf voor transport zorgen.
Wat betreft de huisvesting kan een huurwoning zoeken en vinden een probleem zijn in Nederland. Uitzendbureaus bieden vaak alleen huisvesting aan tijdens de duur van het contract, meestal op campings, vakantieparken, hotels of andere soortgelijke accommodaties. Als je ondergebracht wordt in bovenstaande huisvesting kun je jezelf niet inschrijven bij de gemeente en heb je dus ook geen rechten. Accepteer daarnaast geen clausules in het contract die het doorzoeken van een kamer en bezittingen toestaat. Dat moet je meteen melden bij de politie.
Je hebt een basiskennis Engels en/of Nederland nodig om normaal te kunnen werken in Nederland, met Spaans alleen redt je het (meestal) niet.