Oorlog tegen verspilling: nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie eten weggooit in Spanje

Oorlog tegen verspilling: nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie eten weggooit in Spanje
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het is eigenlijk geen nieuws; terwijl op vele plaatsen nog steeds honger heerst, gooien we in het rijke Westen jaarlijks tonnen voedsel weg. In Spanje wil men dat probleem terugdringen door hard op te treden tegen voedselverspilling. Een nieuwe wet voorziet tot 60.000 euro boete voor wie zich niet aan die regels houdt.

Elk jaar gooien de Spaanse huishoudens 1.364 miljoen kilogram eten weg. De overheid wil van die verspilling af. Dinsdag keurde de raad van ministers een wet goed die dan naar het parlement kan. In die wet staat onder meer opgenomen dat alle schakels in de voedselketen een anti-verspillingsplan zullen moeten maken. Voor bars, restaurants of supermarkten die niet aan de voorwaarden voldoen komen er financiële straffen.

Het voornaamste doeleinde van voedsel moet volgens de raad van ministers in alle fases de menselijke consumptie zijn. Zo kunnen resten het best naar de voedselbank worden gestuurd om van daaruit over de juiste mensen te worden verdeeld. Als dat niet mogelijk is, kunnen die resten bijvoorbeeld ook worden herwerkt tot confituur of fruitsap. Als laatste oplossing is er ten slotte nog de verwerking tot industriële producten als compost of brandstoffen.

Ook voor de consument op restaurant is er goed nieuws. Volgens de nieuwe wet zouden de eigenaars de klant verplicht moeten inlichten dat ze hun resten mee naar huis mogen nemen. Gedaan dus met de schaamte wanneer je uit beleefdheid niet vraagt om die twee heerlijke stukken pizza die je niet meer binnen krijgt toch mee naar huis te nemen. Ook zouden winkels producten die bijna over datum zijn, moeten verkopen aan lagere prijzen.

Voor overtreders wachten potentieel serieuze geldboetes. De Spaanse overheid wijst er op dat er wereldwijd nog steeds 800 miljoen mensen honger lijden en 1.600 miljoen mensen ondervoed zijn. Het probleem van verspilling moet dus kordaat worden aangepakt.