MADRID – Dat de werkomstandigheden in Spanje niet altijd dezelfde zijn als die in Nederland of België is geen geheim. Uit grootschalig onderzoek blijkt nu dat de grootste bron van ontevredenheid de lonen zijn. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat 5 op de 10 werknemers in Spanje niet tevreden zijn met hun salaris.
Het is niet allemaal slechts nieuws. Uit onderzoek van het bureau Simple Logica voor elDiario.es blijkt dat 75% van de Spaanse werknemers “erg of vrij tevreden” zijn met hun werk. Over het algemeen is men tevreden met de werkplek, het uurrooster en het heen en weer pendelen. Ook omtrent het toekomstperspectief op professioneel vlak heerst er optimisme.
Die cijfers contrasteren echter met de vraag naar de lonen van de Spaanse werknemers. 5 op de 10 zijn niet tevreden met hun salaris. Volgens Carlos Gutiérrez van de studiedienst van de vakbonden is dat te verklaren door zowel structurele als tijdelijke dynamieken. “De werknemers verliezen aan koopkracht doordat het salaris niet gelijk met de inflatie evolueert”. Maar ook de Spaanse markt zelf is verantwoordelijk voor het probleem. “Sinds decennia zet men in op competitiviteit op vlak van het salaris”. Bedrijven hebben zelfs mits toekenning van relatief lage salaris een competitieve positie kunnen innemen binnen de markt.
“Historisch gezien is het minimumsalaris altijd vrij laag gebleven. Vooral na de crisis van 2008 heeft men een sterke daling gezien”. Die ontwikkelingen hebben een structurele ontevredenheid veroorzaakt bij de Spaanse werknemer. Toch zijn er pogingen in de andere richting. Sinds 2018 werd het minimumloon opgetrokken van 735,90 naar 1.000 euro per maand.
Ook de kloof tussen mannen en vrouwen is nog van invloed. Vrouwen verdienen structureel gezien nog steeds minder. Bij de vrouwen is 52% ontevreden, tegenover 58% bij de mannen.