Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ auteur Frieda Kleinjan een reis door Spanje maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bekende en minder bekende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatuur te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literair toerisme’ willen doen. Via de links in het artikel zijn de boeken meteen te bestellen om zo al aan jouw literaire reis door Spanje te beginnen.
Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwikkeld op plekken die verband houden met gebeurtenissen in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld.
Madrid als literaire inspiratiebron
Het staat buiten kijf dat Madrid niet mag ontbreken op de lijst van steden waar de literatuur een belangrijke plaats inneemt. In de loop der eeuwen is het de inspiratiebron geweest voor talloze (toneel)schrijvers en dichters, onder wie grote namen uit de Gouden Eeuw. Vooral in de Barrio de las Letras zie je daar nog veel van terug. Deze wijk wordt dan ook niet voor niets beschouwd als de meest literaire plek van de stad, waar zich onder meer het literatuurmuseum van de grote toneelschrijver Lope de Vega bevindt, in een straatje genoemd naar zijn eeuwige vijand, de schrijver van Don Quichot. Het is een wijk bij uitstek om de drukte van het centrum te ontvluchten, vol leuke restaurantjes, bars, mooie straatjes, waar op de grond in gouden letters geschreven citaten staan van een aantal van de meest beroemde dichters en schrijvers uit de Spaanse Gouden Eeuw, zoals die van Luis Góngora, Calderón de la Barca, Francisco de Quevedo, Cervantes… Evenals standbeelden van de grote namen en de huizen waar ze woonden, zelfs enkele kerken waar hun stoffelijke resten rusten. Maar Madrid heeft meer uiterlijke literaire kenmerken, zoals het monument van Cervantes op de Plaza de España. En niet te vergeten het Museo del escritor, uniek in de wereld, dat geheel is gewijd aan voorwerpen, meer dan vijfduizend: manuscripten, foto’s, eerste uitgaven…, van Spaanstalige schrijvers, onder wie Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, maar ook van levende auteurs als Rosa Montero en Antonio Muñoz Molina. Het museum is ondergebracht in het Centro de Arte Moderno.
Arturo Pérez Reverte: ‘Kapitein Alatriste’
‘Hij was niet wat je noemt de eerlijkste man en ook niet de vroomste man van de wereld, maar hij was wel een dappere man.’ Zo begint de avonturenroman Kapitein Alatriste, Capitán Alatriste, van Arturo Pérez-Reverte (1951). Het in 1996 geschreven boek, het eerste deel van een serie, zit vol verwikkelingen en intriges die plaatsvinden in het Madrid van de Gouden Eeuw. De hoofdpersoon is een veteraan uit de Tachtigjarige Oorlog, die in 1623 uit Vlaanderen naar de Spaanse hoofdstad terugkeert en zich van het ene in het andere avontuur stort. Als hij zich laat inhuren om twee Engelsen te vermoorden, blijkt al snel in wat voor wespennest hij zich heeft gestoken.
Uitgebreid beschrijft Pérez-Reverte de gewoonten, de feesten en sfeer uit die tijd. Met het boek in de hand kun je in de Barrio de las Letras de scènes van de zwaardvechter herbeleven door langs plekken te lopen als de Plaza de la Villa, Plaza Mayor, Casa Museo de Lope de Vega, Museo del Prado, Monasterio de la Encarnación en de Taberna del Capitán Alatriste.
Het Madrid van het beroemde personage is het Madrid van de Habsburgers, van Felipe IV en van graaf-hertog van Olivares, maar met andere ogen bezien en vanuit een ander perspectief.
KLIK HIER om dit boek te bestellen. Arturo Pérez Reverte: Kapitein Alatriste, Uitgeverij Karakter (2009), vertaling Jean Schalekamp. Van de hele reeks is een film en tv-serie gemaakt: Las aventuras del Capitán Alatriste.
Benito Pérez Galdós: ‘Tormento – Mevrouw Bringas – Fortunata en Jacinta – Miauw
Hij staat bekend als de grootste Spaanse romanschrijver na Cervantes. Maar wie is die man die meer dan honderd titels op zijn naam heeft staan? Vraag er een Spanjaard naar en hij zal zonder te aarzelen antwoorden: Benito Pérez Galdós (1843-1920).
Hoewel hij werd geboren in Las Palmas op de Canarische eilanden was hij in hart en nieren een Madrileen. Het grootste deel van zijn romans spelen zich af in Madrid en geven een beeld van het Spanje van eind 19e en begin 20e eeuw. De Spaanse hoofdstad neemt zo’n grote plaats in zijn werk in dat er een uitdrukking voor is ontstaan: Madrid galdosiano, vergelijkbaar met het Parijs van Balzac en het Londen van Dickens.
Galdós schreef razendsnel met potlood: romans, artikelen, korte verhalen en toneelstukken. Dagelijks maakte hij een wandeling door de stad, het liefst in de buurt van de Puerta del Sol, het Plaza Mayor, de Príncipe Pio of de Ribera de Manzanares, waar veel van zijn verhalen zich afspelen. Veelvuldig bezocht hij de cafés waar zijn vrienden zaten. Het lijkt alsof hij woonde in de straten die hij beschreef en als een stadse Robinson Crusoe alles verslond wat zijn ogen registreerden. Maar hij was geen onbewogen toeschouwer. Hij keek scherp naar de anonieme wezens die de straten bevolkten, wilde ze begrijpen en gaf ze bij het schrijven een stem.
KLIK HIER om dit boek te bestellen. Benito Pérez Galdós: boeken met Madrid als decor zijn o.a. Tormento, vertaling Frank Oosterholt, Mevrouw Bringas, vertaling Elly Bovée, Fortunata en Jacinta en Miauw, vertaling Adri Boon, uitgeverij Menken, Kasander & Wigman
‘Typisch Spanje’
Het boek ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ geschreven en samengesteld door Frieda Kleinjan, is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, sport, film, natuur, muziek, tradities… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken. KLIK HIER om dit boek te bestellen.