PONTEVEDRA – In Galicië hebben onderzoekers en nieuw tot nu toe onbekend mineraal ontdekt. De ‘ermeloíta’ is gevonden op de berg Ermelo, die ook de naamgever van het nieuwe mineraal is. Hij behoort tot de categorie Kieseriet en is het vierde mineraal dat ontdekt is in Galicië.
De verrassende vondst werd recentelijk gedaan tussen de gemeenten van ‘Bueu’ en Moaña in de provincie Pontevedra. Het mineraal is bijna wit en de ontdekkers hebben het vernoemd naar de natuurlijke omgeving waarin het ontdekt is.
Het tot op het moment nog onbeschreven mineraal werd gevonden door José Carlos Rodríguez Vázquez, Moisés Núñez en Manuel Cerviño. De drie zijn onderzoekers van de universiteit van Santiago de Compostela en ze vonden het gedurende een veldonderzoek. De eerste röntgenanalyse onthulde dat dit mineraal in geen enkele databank was opgeslagen. Hierdoor wisten de onderzoekers dat het ging om een vondst op wereldniveau.
De ‘ermeloíta’ is erkend als een nieuwe soort door de International Mineralogical Associacion. Het mineraal is een monohydraat aluminiumfosfaat uit de categorie van Kieresieten. Het kristalliseert als een monoklien C2/c.
‘Het mineraal is massief, micro granulair en bijna wit van kleur. Door deze eigenschappen is het gemakkelijk om het mineraal te verwarren met andere lichtgekleurde mineralen, zoals paxiclasen’ licht de universiteit van Santiago de Compostela toe.
Het gevonden fragment is klein, waardoor het moeilijk is om eventuele industriële of technologische toepassingen te onderzoeken. Wellicht is het mogelijk om door deze ontdekking het mineraal ook op andere plekken in de wereld te herkennen.
Tot op dit moment waren er in Galicië al drie mineralen ontdekt, allemaal rond de helft van de negentiende eeuw. ‘Het gaat dan om de ‘morenosita’ de ‘cervantita’ en de ‘bolivarita’, bevestigd Óscar Lantes Suárez, de verantwoordelijke van de afdeling voor Archeometrie en karakterisering van materialen van de universiteit van Compostela.
Op dit moment is de ‘ermeloíta’ dus het vierde mineraal dat gevonden is in de de autonome regio Galicië. ‘Deze ontdekking heeft historische gevolgen omdat dit slechts één van de weinige vondsten uit de regio is en het versterkt het belang van de systematische onderzoeken in de Mineralogie, met name in de huidige geopolitieke context, waarin de behoefte aan grondstoffen hoog is’ voegt Lantes Suárez toe.
Het mineraal zal in de zomer van 2023 tentoongesteld worden in een expositie over mineralen die georganiseerd wordt door een school in Fonseca. Tot die tijd zal het te zien zijn in het museum van natuurlijke historie van de universiteit van Santiago de Compostela. Deze organisatie is ook verantwoordelijk voor het behoud van de steen.