MÁLAGA – Het rommelt deze week flink in de provincie Málaga waar woensdagochtend de alweer derde aardbeving werd geregistreerd. Dit keer gaat het om een beving van slechts 2,8 op de schaal van Richter met als epicentrum Alhaurín el Grande terwijl de overige aardbevingen maandag geregistreerd werden in Málaga en voor de kust van Benalmádena. Het is echter niets zorgwekkends want Andalusië staat bekend als een actief gebied wat betreft aardbevingen die dus vaker voorkomen.
De meest recente aardbeving deze week vond plaats in Alhaurín el Grande om 7.52 uur woensdagochtend en had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter, genoeg om mogelijk door de inwoners en bezoekers gevoeld te zijn. Deze alweer derde ‘redelijk grote’ aardbeving werd op 48 kilometer diepte geregistreerd door het Instituto Geográfico Nacional (IGN).
Op maandag vond de eerste aardbeving van deze week plaats met als epicentrum het zuidwesten van de stad Málaga. Deze beving had een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en werd om 3.48 uur op een diepte van 69 kilometer geregistreerd door het IGN. Deze aardbeving kon niet alleen in Málaga-stad maar ook op andere plaatsen zoals Casabermeja, Fuengirola, Rincón de la Victoria en Las Lagunas (Mijas) gevoeld worden.
Op maandagavond vond de tweede aardbeving deze week plaats, dit keer was het echter een onderzeese aardbeving of zeebeving voor de kust van Benalmádena. Deze beving had een kracht van 3,9 op de schaal van Richter en wordt om 22.30 uur op 71 kilometer diepte geregistreerd door het IGN. Deze zeebeving kon gevoeld worden in Fuengirola, Benalmádena, Mijas en zelfs Málaga-stad.
Dat het rommelt in Andalusië, onder de Alboran zee en de Straat van Gibraltar is niets ongewoons en gebeurt wel vaker. Meestal gaat het om kleinere en minder zware aardbevingen die net boven de 3 op de schaal van Richter komen, met uitzondering soms van aardbevingen in de provincie Granada en dus voor de kust van Marokko waar soms ook aardbevingen met krachten tussen de 4 en 6 op de schaal van Richter gemeten worden.
Richter uitleg
Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.
Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.
Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.