Hoogste prijzengeld ooit voor een Spaanse profsporter met 5 miljoen euro

Hoogste prijzengeld ooit voor een Spaanse profsporter met 5 miljoen euro
beeld: @LIVGolfInv / twitter
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het is de slechts 22-jarige professionele golfer Eugenio Chacarra gelukt om het LIV Golftoernooi in Bangkok te winnen en het prijzengeld van 4,88 miljoen dollar mee naar huis te nemen. Daarmee is deze jonge golfer de profsporter uit Spanje geworden met het hoogste prijzengeld ooit. 

Nou zou je denken dat de tennisser Rafael Nadal met al zijn gewonnen toernooien de individuele profsporter uit Spanje zou zijn met het hoogste prijzengeld ooit. Maar Nadal wist ‘slechts’ 2,29 miljoen dollar te winnen toen hij in juni 2022 Roland Garros won terwijl hij voor de Australian Open titel ‘slechts’ 2,8 miljoen dollar kreeg. De nieuwe Spaanse tennisheld Carlos Alcaraz won met US Open ook ‘slechts’ 2,6 miljoen dollar.

Het is bekend dat in de golfwereld veel geld rondgaat maar dat de prijzenpot zo goed gevuld is, is waarschijnlijk minder bekend. Het is de 22-jarige Spanjaard Eugenio Chacarra nu al gelukt om een plaatsje in de geschiedenisboeken van de sportwereld in Spanje te krijgen. Hij verdiende maar liefst met een golftoernooi 4,88 miljoen euro nadat hij het LIV golftoernooi wist te winnen. Dat gebeurde op dezelfde dag dat een andere golfer, John Rahm, tijdens de Open Madrid 300 duizend euro won.

Dat de prijzenpot zo hoog is komt omdat een tijdperk is aangebroken waarin de miljoenen uit de landen van de Perzische Golf proberen alternatieve competities te creëren als alternatief voor de traditionele competities. Het nieuwste voorbeeld daarvan is LIV Golf, een ware revolutie in een zeer traditionele sport die een schokgolf heeft veroorzaakt. Veel golfers hebben geweigerd eraan deel te nemen, zoals Jon Rahm die wel in Madrid won, maar de Saoedische miljoenen zijn erg aantrekkelijk voor andere golfers.

De cijfers van de Saoedische prijzenpot hebben de golfwereld door elkaar geschud aangezien wie deelneemt aan de LIV niet kan meedoen op het Europese of Amerikaanse circuit (PGA). De economische bedragen zijn in het traditionele circuit de afgelopen jaren weliswaar gestegen maar zijn nog ver verwijderd van de bedragen die de nieuwe en grensverleggende Saoedische golftoernooien in beweging brengen.