Spaanse zakenman in alle staten na ontvoering en afpersing in Bali

Spaanse zakenman in alle staten na ontvoering en afpersing in Bali
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Spaanse zakenman Pablo Vergara klaagt aan slachtoffer te zijn geweest van een politie maffia in Indonesië. Die zou de man onder meer drie weken lang gegijzeld hebben gehouden. Hij werd verplicht in totaal 450.000 Euro losgeld te betalen in ruil voor zijn vrijheid. Een verhaal dat uit de films lijkt te zijn geplukt.

Pablo Vergara raakt zijn neus aan en lacht nerveus. Het was een chirurg uit Barcelona die zijn neusbeentje heeft hersteld met de precisie van een horlogemaker. “Een probleem minder”, verklaart het ex-hoofd van een exportreus uit Thailand.

Vergara heeft dan wel zijn neus hersteld, van de nachtmerries raakt hij niet meer verlost. Hij droomt nog steeds van vuistslagen en gevangenissen. Dat al sinds een reis naar het eiland van Bali die de zestiger van Spaans-Chileense afkomst in 2016 ondernam. 

Volgens Vergara begon alles, inclusief de drie weken durende ontvoering, toen hij op 28 November 2016 op de luchthaven van Bali landde. Een van de douaniers vond in zijn zak een mysterieus potje waarin een druppeltellertje zat met 77,2 gram vloeistof in. Volgens de agenten ging het om een verboden vloeistof.

Vergara wordt uitgekleed en onderzocht. Kort daarna krijgt hij te horen dat het flesje vloeibare Amfetamine bevat. En dat in een land waar op drughandel nog de doodstraf staat. De pers in Bali viert zijn arrestatie triomfantelijk.

Via een resem advocaten slaagt Vergara er in het begin miraculeus in zijn vrijheid terug te kopen. Een paar agenten beloven hem naar het Four Seasons Hotel te brengen, maar de wagen kiest voor kleinere wegen en gaat een andere richting uit.

“Ik dacht dat ze me wilden vermoorden”, vertelt Vergara aan de krant El Pais. “We kwamen niet bij het hotel aan, maar op een plek waar ze ergere criminelen opsluiten”. Na een nacht op die plek voerden ze me terug naar de vorige gevangenis. Volgens Vergara was het de tijd daarop gewoonlijk dat hij even vrijgelaten werd zodat hij geld kon afhalen en geschenken kocht voor zijn bewakers.

De wanhoop nabij besluit Vergara het via diplomatische weg te proberen. Hij klopt aan bij de Spaanse consul in Yakarta en vraagt er om hulp. Wanneer ook dat nergens op uitdraait, begint Vergara aan zijn gerechtelijk proces.

Opnieuw kost dat Vergara handenvol geld. Voor vijf advocatenbezoekjes betaalt hij een slordige 125.000 Euro. De rechter legt de zakenman een straf op van 11 maanden rehabilitatie in de Handuru Kasih Balli Foundation. Uiteindelijk blijkt dat de 125.000 Euro bestemd waren voor het omkopen van de rechter. Vergara moet zijn straf niet effectief uitzitten. Even lijkt het dat er een einde aan de kwelling komt.

Op 6 Mei 2020 slaat het noodlot echter opnieuw toe. Vergara is al een vrij man. Hij staat op het punt Indonesie te verlaten wanneer 12 agenten zijn hotel binnenvallen. Ze nemen hem drie weken lang gevangen in een bungalowcomplex op Bali. Hij ondergaat fysieke mishandeling, zo erg dat op een dag zijn neus wordt gebroken. Pas wanneer Vergara opnieuw 144.000 Euro ophoest, krijgt hij zijn vrijheid nog maar eens terug.

Op de vlucht naar huis vliegt Vergara in business class. Een man krijgt een aanval van paranoia en sluit zich op in het toilet. Een van de stewards moet hem met harde hand naar buiten halen. Het blijkt Vergara te zijn. Er van overtuigd dat zijn ontvoerders hem opwachten op de luchthaven.

Vergara wordt nog steeds door zijn trauma achtervolgd. Zijn reputatie ligt aan diggelen. In Spanje vindt hij nauwelijks nog een appartement om te huren, de bank bevroor zijn rekeningen en Thailand, waar zijn partner woont, laat hem het land niet meer binnen. “Ik ben een levende dode”, zucht de man die zeven keer door de hel en terug reisde.