MADRID – Dankzij de verschillen in klimaat en hoogte heeft Spanje ook een rijke biodiversiteit. Zo zijn er heel wat dieren die maar weinig mensen kennen. Bij de Spaanse krant El Público zetten ze een paar van de vreemdste dieren op een rijtje voor natuurliefhebbers van alle leeftijden. Ken jij ze al en heb jij deze dieren al eens gezien?
Ciervo volante (Vliegend Hert)
Een van de vreemdste insecten van het Iberische schiereiland is het zogeheten vliegend hert. Die kleine diertjes leven vooral in bosachtig gebied waar ze zich voeden met rottend hout. De mannetjes hebben een paar gigantische kaken die net een gewei lijken. Daarom dus de naam ‘vliegend hert’. Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. De belangrijkste bedreigingen voor het insect zijn droogtes en bosbranden.
Desman Iberico (de Pyrenese Desman)
Over de Pyrenese Desman schreven we HIER al eens eerder bij SpanjeVandaag. De desman die in Spanje voorkomt is een soort mol en hoort samen met de Russische desman tot de onderfamilie Desmaninae, de desmans. Deze groep onderscheidt zich van de andere mollen doordat ze niet ondergronds leven, maar in het water. Pyrenese desmans worden niet groot, zo’n 11 tot 15 centimeter lang en 50 tot 80 gram zwaar. Ze leven in koude, snelstromende bergstromen in de Pyreneeën, op een hoogte tussen de 65 en de 1200 meter. Jammer genoeg gaat het niet goed met de populatie.
Gran Pavon (Grote Nachtpauwoog)
De grote Nachtpauwoog is een van de zeldzaamste vlindersoorten van Spanje. Op haar vleugels heeft het insect een paar patronen die net ogen lijken. Omwille van die reden wordt de vlinder in sommige provincies ook wel ‘el búho’ genoemd (de uil). De Grote Nachtpauwoog is de grootste vlinder van Europa. Uitgestrekt heft het insect vleugels tot en met 15 centimeter. De rupsen worden tot 18 centimeter groot.
Ibis Eremita (Heremietibis)
Een van de merkwaardigste vogels van het Iberische schiereiland is de heremietibis. De heremietibis is een vogel met een erg lange snavel, een donker vederkleed en een gekleurde kop. Jammer genoeg bevindt de vogel zich onder bedreiging van uitsterven. Sinds 2004 loopt in Spanje een herintegreringsprogramma in de provincie Cádiz. In 2016 werden dankzij dat programma vier vogels vrijgelaten in de buurt van de kliffen van Barbate.
Lagarto verdinegro (Iberische Smaragdhagedis)
De Iberische Smaragdhagedis is net zo mooi als hij zeldzaam is. Hij springt vooral in het oog door zijn felblauwe kop. De hagedis komt alleen voor op het Iberische schiereiland en dan vooral in het Noordwesten, het centrum en het zuidwesten van dat gebied. Het is een indrukwekkend zicht de Iberische Smaragdhagedis te zien drogen op een rots. Niet alleen door zijn kleuren, maar ook door zijn grootte. Het dier wordt soms namelijk tot 40 centimer lang.