Spanje is tweede EU-land waar de meeste consumptiemelk wordt geproduceerd

Spanje op een na EU-land waar de meeste consumptiemelk wordt geproduceerd
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Uit cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat blijkt dat Spanje het EU-land is waar na Duitsland de meeste melk wordt geproduceerd. Over het algemeen staat Duitsland bovenaan als grootste zuivelproducent van de Europese Unie, waarbij het land Spanje, Frankrijk en Nederland voorbijstreeft als grootste kaasproducent.

Het overgrote deel van de rauwe melk (150,7 miljoen ton) werd geleverd aan zuivelfabrieken, de rest werd rechtstreeks op de boerderijen gebruikt. Het werd gebruikt om een ​​reeks verse en vervaardigde zuivelproducten te produceren. Zuivelfabrieken produceerden onder meer 2,3 miljoen ton boter en zogenaamde ‘gele producten’ van 44,4 miljoen ton volle melk; 10,4 miljoen ton kaas van 61,4 miljoen ton volle melk en 16,4 miljoen ton magere melk; en 23,2 miljoen ton consumptiemelk van 13,0 miljoen ton volle melk en 10,0 miljoen ton magere melk. 

Eurostat heeft voor haar cijfers gekeken naar vier zuivelproducten: consumptiemelk, aangezuurde melkproducten (yoghurt), boter en kaas. Duitsland produceerde meer van de consumptiemelk (19% van het EU-totaal), boter (20%), aangezuurde melkproducten zoals yoghurt (29%) en kaas (23%) dan enige andere EU-lidstaat. Spanje staat als tweede op de lijst met 15% van het EU-totaal consumptiemelk, gevolgd door Frankrijk met 13%, Italië met 11% en Polen met 8%. 

Spanje is wat betreft consumptiemelk op Duitsland na het grootste producerende EU-land, terwijl België op de negende en Nederland op de twaalfde plaats staat. Wat betreft aangezuurde melkproducten zoals yoghurt staat Spanje op een derde plaats achter Duitsland en Frankrijk, terwijl Polen op de vierde, België op de vijfde en Nederland op de zesde plaats staat.

Als we kijken naar de boterproductie staat Duitsland opnieuw bovenaan de lijst, gevolgd door Frankrijk, Polen en Nederland, terwijl België op de zevende en Spanje op de tiende plaats staat. Ondanks dat Nederland, Frankrijk en Spanje bekend staan als kaaslanden, is het toch weer Duitsland dat bovenaan de lijst staat als kaasproducerend EU-land. Na Duitsland staat Frankrijk op de lijst, gevolgd door Italië, Nederland, Polen en Spanje, terwijl België op de twaalfde plaats staat.