Spanje kampt met leveringsproblemen van 621 medicijnen zoals paracetamol en aspirine

Spanje kampt met leveringsproblemen van 621 medicijnen zoals paracetamol en aspirine
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft gewaarschuwd voor de logistieke problemen wat betreft 621 medicijnen. Daaronder bevinden zich enkele medicijnen die veel gebruikt worden zoals aspirine, paracetamol, amoxicilline en hoestdranken.

Uit het laatste rapport van het ‘Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios’ (AEMPS) blijkt dat er tot 621 medicijnen zijn die niet of moeilijk geleverd kunnen worden in Spanje. Daarbij gaat het om slechts 3,42% van een totaal van 32.299 medicijnen in Spanje.

Van de geneesmiddelen die niet op medisch voorschrift zijn en waar een tekort aan is, heeft de AEMPS aspirine en paracetamol op haar lijst staan, beide in bruistabletten. Het AEMPS legt ook uit dat van een enkel medicijn meerdere farmaceutische formules kan hebben zoals capsule, tablet of siroop. Er is ook al meer dan een week een gebrek aan pediatrische amoxicilline. In de meeste gevallen kunnen deze medicijnen waar een gebrek aan is vervangen worden door andere merken.

Ondertussen eist de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) dat het ministerie van Volksgezondheid een ‘strenger’ beleid van sancties ontwikkelt voor farmaceutische bedrijven die zich niet houden aan de toezeggingen om hun medicijnen te leveren en daardoor tekorten produceren. Het tekort aan medicijnen is de afgelopen jaren toegenomen en komt steeds vaker voor volgens de OCU.

Uit het laatste onderzoek naar medicijntekorten, gepubliceerd door de OCU in februari 2021, bleek dat 41 procent van de inwoners van Spanje minstens een geval van een tekort van meer dan 24 uur had meegemaakt. In 91 procent van de gevallen ging het om geneesmiddelen op recept. Een op de vier getroffenen kreeg geen antwoord op de vraag waarom het tekort zich voordoet. De rest kreeg verschillende situaties te horen: de grote vraag naar het medicijn (25%), het bestaan ​​van logistieke problemen (25%), productieproblemen (12%), het tekort aan het actieve bestanddeel (10%), commerciële problemen of distributieproblemen. (9%), vervanging (7%) of uit de handel nemen (5%).

Dit soort situaties, die wereldwijd voorkomen en niet alleen in Spanje, worden “vaak veroorzaakt door een te grote afhankelijkheid van enkele producenten van grondstoffen die nodig zijn voor de vervaardiging van medicijnen, iets wat in de Covid-19-pandemie is verergerd” volgens de OCU.