MADRID – Bijzonder nieuws deze week vanuit Madrid. Spanje is op zoek naar uitbreiding. Volgens het land behoort 500.000 vierkante kilometer onderzees gebied tot de continentale plaat, en dus officieel tot Spanje. Of hoe er misschien binnenkort zelfs nog meer Spanje is. Voor wie van diepzeeduiken houdt althans.
De strijd voor annexatie die de Spaanse staat bij de VN is aangegaan, komt er natuurlijk niet zomaar. Jaren van expedities en studie door onder meer het Hydrografisch Instituut van de Marine en de Spaanse zeemacht hebben het onderzees continentaal platform van Spanje in kaart gebracht. Net als 70 andere landen klopt Spanje nu bij de VN aan om zich dat platform toe te eigenen.
De vraag komt er op basis van het verdrag op zeerechten dat in de jaren ’80 bij de VN werd vastgelegd. Volgens artikel 76 van dat verdrag hebben landen recht op een gebied van 200 zeemijlen buiten de kust als Exclusieve Economische Zone. Die uitbreiding kan worden aangekaart als men kan aantonen dat het “onderzees gebied een natuurlijke verlenging is van de kust”. Indien dat het geval is kan een land nog eens 150 zeemijlen opeisen. Daarbinnen heeft het dan recht op exploratie, conservatie en exploitatie van de zeebodem. Binnen dit laatste gebied beschikt het land wel niet over de visrechten. In 1999 bepaalde de VN wat de criteria waren en gaf het landen tien jaar de tijd een aanvraag in te dienen. Gezien het grote succes werd die periode verlengd.
Spanje diende in totaal al twee aanvragen in die grotendeels werden goedgekeurd. In februari reist een delegatie af naar de hoofdzetel van de VN in New York om de vorige aanvragen verder te verdedigen. Bovendien volgt nu een derde aanvraag die 296.000 vierkante kilometer van het continentaal platform ten Westen van de Canarische eilanden omhelst. Als ook die zou worden goedgekeurd, heeft Spanje zo in totaal bijna 500.000 kilometer extra territorium. Dat is bijna dezelfde oppervlakte als haar bovengronds gebied.
Vandaag de dag zijn de gebieden nog te diep om echt aan exploitatie te doen. Het gaat dan ook vooral om conservatie, maar wat de toekomst brengt is nog maar zeer de vraag.