Nieuwe schimmelinfectie die bij kapsalons begint, verspreidt zich snel in Spanje

Nieuwe schimmelinfectie die bij kapsalons begint, verspreidt zich snel in Spanje
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Er is geen reden tot paniek, maar veel Spaanse kranten hebben het over een nieuwe schimmelinfectie die zich vooral via kapsalons snel verspreidt in Spanje. Op het moment van schrijven zijn er enkele honderden gevallen bekend, maar men sluit niet uit dat er meer besmette personen zijn. Maar wat is deze ‘brote de tiña’ of in het Nederlands de ringworm-uitbraak?

De ringworm-uitbraak in Spanje wordt dus ‘brote de tiña’ genoemd en ontstaan vooral bij kapsalons (peluquerias). De aandoening wordt ook wel ‘tinea corporis’ genoemd (op de romp) of ‘tinea capitis’ (op het hoofd). In Spanje gaat het vooral om de laatste aandoening die dus in het Spaans ‘tiña de la cabeza’ heet en het meest voorkomt in de nek en bij de overgang van huid naar haar. Lees HIER meer over deze schimmelinfectie in het Nederlands op de website van het RIVM.

Deze schimmelinfectie ontstaat bij kapsalons nadat kappers met elektrische scheerapparaten en tondeuses hebben geschoren of een vorm hebben gegeven. Deze techniek wordt veel toegepast bij kinderen en adolescenten die via social media beïnvloed worden en mee willen doen met een bepaalde look of stijl, meestal van bekende persoonlijkheden. Als de elektrische scheerapparaten of tondeuses niet goed gedesinfecteerd worden, is er een gebrek aan hygiëne en verspreidt de ringworm zich snel. 

De schimmelinfectie komt vaker voor bij jongens en mannen omdat ze hun haar op een bepaalde manier geschoren willen hebben. Om deze look of stijl bij te houden gaan ze vaker naar een kapsalon, zoals elke week een keer waardoor de kans op besmetting met ringworm groter is. Bij het scheren komen de sporen van de schimmel in contact met de hoofdhuid en haarzakjes en er treedt besmetting op.

Om verdere besmetting te beperken, is het essentieel om patiënten met ringworm te identificeren. Om de schimmel te diagnosticeren, is een huidonderzoek nodig waarbij gekeken wordt naar roodachtige of ontstoken gebieden, schilfering, jeuk of haaruitval. Hoe eerder de diagnose, hoe beter voor de patiënt om verdere besmetting en verspreiding van de schimmelinfectie te voorkomen. 

Ringworm kan van dier op de mens overgebracht worden en is een besmettelijke ziekte. In dit geval spreekt men echter over een besmetting van mens op mens omdat dit vooral via kapsalons gebeurt.

Symptomen bij mensen

De schimmel dringt de bovenste lagen van de huid binnen, begint daar te groeien en sporen te vormen. De schimmel vermenigvuldigt zich met deze sporen en kan zich zo verspreiden naar andere mensen en dieren. De typische ringworm-plekken zijn rood en rond en worden steeds groter. De ringen zijn scherp begrensd, met een regelmatige uitbreiding aan de randen. Het randgebied is iets verheven, vertoont roodheid, kan gaan schilferen en heeft soms kleine pukkeltjes.

Na verloop van tijd wordt de plek in het midden wat lichter gekleurd en treedt daar genezing op. Meestal doet de plek geen pijn maar er kan wel jeuk optreden. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook op de behaarde hoofdhuid. De plekken gaan vaak vanzelf weer weg, maar dat kan lang duren. Bij mensen met een verminderde afweer kan een ander beeld ontstaan. Daar kan de schimmel vaak dieper in de huid doordringen en daar een ernstige en pijnlijke huidontstekingen geven.

Symptomen bij dieren

Bij dieren kunnen de ringworm-plekken er uiterst variabel uit zien. De typische ringworm-plekken zijn rood en rond en scherp begrensd. Vaak zijn er ook grauwe schubjes of korsten en treedt er haaruitval op de aangetaste plaatsen. Bij runderen en paarden is er meestal geen jeuk, bij honden en katten wel. Vooral jonge dieren hebben er last van. Veel dieren kunnen schimmel bij zich hebben zonder symptomen te vertonen.