Welke subsidieregelingen zijn er in Spanje voor het plaatsen van zonnepanelen?

beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

In Spanje zijn er verschillende subsidieregelingen voor het plaatsen van zonnepanelen bij particuliere woningen. Deze regelingen zijn bedoeld om huishoudens te stimuleren om over te stappen op duurzame energie en zo bij te dragen aan de nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie. Spanje is een van de Europese landen met de meeste zonuren per jaar dus het is ook meer dan logisch dat men gebruikmaakt van de zon om energie op te wekken. Na jaren van bureaucratische tegenwerkingen, is dit enkele jaren geleden aanzienlijk verbeterd en is het aantal zonnepaneelinstallaties enorm gestegen.

Het subsidiesysteem voor de aanschaf van zonnepanelen is een complex systeem in Spanje. Niet alleen omdat er regelingen zijn die landelijk gelden en worden aangeboden door de centrale overheid, maar ook omdat alle 17 autonome regio’s, en daarnaast vaak ook nog provincies en gemeenten, hun eigen subsidieregelingen hebben. Informatie zoeken hierover is een moeilijk proces, maar we hebben wat informatie verzameld. LET OP: Deze informatie is slechts informatief bedoeld en kan wijzigen waardoor de aangeboden informatie in dit artikel niet meer correct kan zijn. 

UPDATE: De redactie van SpanjeVandaag heeft aan een bedrijf gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen gevraagd om een uitgebreid en actueel artikel te schrijven. Dit zal binnenkort worden geplaatst. Als je als lezer of misschien bedrijf meer informatie hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.

Over het algemeen zijn de beschikbare subsidies in tweeën verdeeld: subsidies die worden toegepast op de kosten van de installatie en subsidies die worden toegepast op belastingen. Wat dat laatste betreft zijn er de kortingen van de Onroerendgoedbelasting (Impuesto de Bienes Inmuebles, IBI) en die van de Bouw-, Installatie- en Werkenbelasting (Impuesto de Construcciones, Instalaciones y Obras, ICIO), zoals gemeentelijke belastingen, deze verschillen per gemeente. De IBI kan meerdere jaren worden gesubsidieerd, met een maximum van 50% subsidie. Aan de andere kant is de ICIO een belasting die maar één keer wordt betaald en dus maar één keer kan worden gesubsidieerd waarbij dit kon oplopen tot 95%.

Een van de belangrijkste subsidieregelingen voor zonnepanelen in Spanje is de ‘Plan Renove’, die wordt aangeboden door de Spaanse overheid en die onder andere gefinancierd wordt door het Europese Next Generation fonds. Deze regeling biedt een subsidie voor huishoudens die zonnepanelen willen installeren, evenals andere maatregelen voor energiebesparing. De subsidie kan oplopen tot 40% van de totale kosten voor de installatie, met een maximum van 2500 euro per woning.

Daarnaast biedt de regio Catalonië ook een subsidieregeling voor de installatie van zonnepanelen. Deze regeling biedt een subsidie van 50% van de totale kosten voor de installatie, met een maximum van 1500 euro per woning. Ook biedt de Valencia regio een subsidieregeling met een subsidie van 30% van de totale kosten voor de installatie, met een maximum van 2000 euro per woning. Ten slotte biedt de regio Andalusië een regeling met een subsidie van 25% van de totale kosten voor de installatie, met een maximum van 2000 euro per woning.

Voor huishoudens die hun energieverbruik willen verminderen, is er ook de regeling ‘Plan de Ahorro de la Energía’ (PAE). Deze regeling biedt een subsidie voor huishoudens die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen, zoals het installeren van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, of het isoleren van hun woning. De subsidie kan oplopen tot 50% van de totale kosten voor de maatregelen, met een maximum van 3000 euro per woning.

Het is belangrijk om op te merken dat de regelingen kunnen variëren per regio en dat er specifieke voorwaarden en beperkingen gelden voor elk van hen. Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren, is het aan te raden om de regelingen te onderzoeken en contact op te nemen met de plaatselijke overheid of een professioneel installateur om te bepalen of je in aanmerking komt voor een subsidie en om te bepalen welke regeling het beste bij jouw situatie past.

Op DEZE website van Iberdrola staan links naar websites, per autonome regio. Je kunt ook HIER klikken voor een interactieve kaart van Spanje, met daarop de regelingen per autonome regio (in het Spaans)