SEVILLA – Het lijkt misschien wel een verhaal uit een film, maar is wel degelijk echt gebeurd. In Andalusië verklaarden twee dorpen de oorlog aan een Europees land. Het gaat om Huéscar in de provincie Granada en Líjar in de provincie Almeria. Die verklaarden de oorlog aan respectievelijk Denemarken en Frankrijk.
Het pittoreske dorpje Huéscar in Granada was maar liefst 172 jaar in oorlog met Denemarken. In November 1809 verklaarde Huéscar namelijk de oorlog aan Denemarken, omdat het land de Fransen hielp tijdens de Napoleontische bezetting van Spanje.
Spanje stuurde in die tijd namelijk 3.000 manschappen naar Jutlandia, de meest Westelijke zone van Denemarken. Dat plan kaderde binnen een akkoord met de Fransen om de Engelse vloot op afstand te houden. Toen Napoleon Spanje binnenviel, brak echter plots de alliantie tussen de twee landen. Spanje sneed dan ook meteen de banden met Denemarken door. In die context verklaarde Huéscar de oorlog aan het Noordelijke land.
Toen Napoleon verslagen werd en Fernando VII terug naar Spanje keerde, waren de inwoners van Huéscar al vergeten dat ze de oorlog hadden verklaard aan Denemarken. Het resultaat? Beide partijen waren 172 jaar in oorlog met elkaar zonder dat één slachtoffer viel.
In 1981 vond Vicente González Barberán een document in het gemeentearchief dat de geschiedenis documenteerde. Huéscar tekende datzelfde jaar een vredesakkoord met Denemarken en verbroederde zich met het Deense dorp Kolding.
Líjar
Alsof een zo een verhaal niet vreemd genoeg is, vond iets gelijkaardigs plaats in het dorp Líjar in Almería. In 1883 werd koning Alfonso XII volgens een gemeentelijke akte “beledigd, gestenigd en lafhartig beledigd” tijdens een reis door Frankrijk.
Alfonso XII was zopas door Duitsland benoemd tot leider van het garnizoen van Straatsburg. Omdat Duitsland net nog de Elzas van Frankrijk stal, waren de Fransen niet opgezet met die benoeming.
Líjar verklaarde daarop de oorlog met Frankrijk, en die zou pas 100 jaar later in 1983 worden teruggedraaid door een vredesakkoord. Nog steeds vind je in het dorp een gedenkplaat die de dag waarop terug vrede gesloten werd herdenkt.