INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.
Vorige week had ik even geen tijd om een verhaaltje te schrijven voor SpanjeVandaag, we kregen namelijk visite. Een week eerder kregen we ook al visite. Nederlanders die we nergens van kennen, maar zij kennen ons wel. Zij kennen ons van ons blog. Net als de Nederlanders die hen voor gingen wilde deze Nederlanders ook weer wat vragen beantwoord hebben. Het was een gezellige zondagmiddag en hopelijk hebben we een hoop vragen kunnen beantwoorden en het kunnen overtuigen dat de beste plek om in Spanje te wonen Galicië is 😉
De visite die afgelopen week kwam en waardoor ik dus verstek moest laten gaan bij SpanjeVandaag waren buurtjes uit een dorpje verder op. Xavier, Mary en hun zoon kwamen om eens door de telescoop naar de komeet te kijken waar ik de laatste keer over schreef op SpanjeVandaag. Het was een beetje lastig om de komeet te zien door de maan die bijna vol was, maar ze hebben hem gezien en ook nog wat andere dingen die leuk zijn om door een telescoop te zien. Als we uitgekeken zijn gaan we naar binnen waar Sol warme chocomelk klaar heeft staan en een vers gebakken citroentaart. Ook dat was weer gezellig.
Afgelopen twee weken zijn Sol en ik ook druk geweest met solliciteren. Sol zoekt iets wat ze van thuis uit kan doen. Ze heeft geen rijbewijs en om dat hier bij ons geen openbaar vervoer is, is buitenshuis werken eigenlijk geen optie. Ik heb al een gesprek gehad bij een bedrijf hier in de omgeving, daar kan ik aan de slag. Maar omdat ik nog een beetjes meer moest herstellen van mijn operatie spraken we af dat ik eind februari wat zou laten weten. De baas begreep namelijk ook dat iemand die storings- en onderhoudsmonteur is even na moet denken voor hij in het beton gaat werken. Dat geeft ondertussen de ook aan mij de gelegenheid te kijken of er wat is wat beter bij mijn werkverleden past. Zo ben ik bij een wijnbottelarij geweest. Maar daar hebben ze op het moment niemand nodig, zo ook een koekjesfabriek heeft nu geen monteur nodig. Volgende week hoop ik wat meer te horen van een ander bedrijf wat wel echt op zoek is naar een monteur.
Onze tuin. Onze tuin is eigenlijk een klein weiland. Maar dat is door Xavier afgelopen jaar al een keer onderhanden genomen met een machine om er een tuin van te gaan maken. Dit jaar zijn er ook al bewerkingen uitgevoerd, waarvan de laatste afgelopen week. Nu is de tuin klaar om er bomen in te gaan planten. Bij een kwekerij hebben we verschillende fruitbomen gekocht en die hebben we inmiddels geplant. Plan is dat we een fruittuin krijgen, waar we ook lekker kunnen zitten en waar we ook een vijver in gaan maken. We willen er een pergola in die we willen laten begroeien met druiven. Het is allemaal nog veel werk en de tuin zal denk ik een karwei zijn van een paar jaar voor het echt helemaal af is.
Als ik op mijn blog wel eens wat schrijf over de citroentaart van Sol, dan komen er vragen voor het recept. Misschien zijn er hier ook lezers die dat recept willen hebben. Dus hieronder het recept van de citroentaart die Sol maakt.
De Citroentaart
Hier het recept.
- De bodem: 250 gr zelfrijzend bloem, 150 gr roomboter, 30 gr suiker en 4 eierdooiers.
- De crème: 2 blikjes gecondenseerde melk (blikje van 740 gr) en 250 ml citroensap.
- Meringue: 240 gr suiker en eiwit van 4 eieren.
Bodem: Smelt de boter en meng door de gesmolten boter de 4 eierdooiers en de suiker. Voeg daarna de bloem toe en maak er een mooi deeg van. Vet een springvorm in met een beetje boter en doe het deeg er in om een mooie bodem te maken. Zet de springvorm ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
De crème: Doe de gecondenseerde melk van de twee blikjes in een schaal en meng daar langzaam het citroensap goed doorheen.
De Meringue: Doe het eiwit van de in een keukenmachine met de suiker. Mix het geheel tot het dik wordt en doe er dan een paar druppels citroensap in en mix licht na.
De citroentaart: Als de bodem klaar is laat je deze lekker in de springvorm zitten. Doe nu de crème op de bodem (de bodem hoeft niet afgekoeld te zijn). Op de laag crème doe je als laatste de meringue. Niet hoger dan de bovenkant van de springvorm. Zet het daarna terug in de oven voor 15 minuten op 180 graden.