ZARAGOZA – De hoofdstad van Aragón, Zaragoza, is een stuk minder bekend dan Sevilla in Andalusië, maar daarom niet minder belangrijk. De stad staat zelfs op het punt om boven Sevilla uit te stijgen en zo de vierde grootste stad van het land te worden wat betreft inwoners. De krant El Confidencial legt uit hoe dat komt.
Voordat we beginnen aan de vergelijking tussen Sevilla in Andalusië en Zaragoza in Aragón, een kort overzicht van de 10 grootste steden van Spanje wat betreft het aantal inwoners (cijfers van 2021). Madrid staat met 3,3 miljoen inwoners op de eerste plaats gevolgd door Barcelona met 1,6 miljoen inwoners, Valencia met 800 duizend, Sevilla met 688 duizend, Zaragoza met 666 duizend, Málaga met 573 duizend, Murcia met 459 duizend, Palma (Mallorca) met 414 duizend, Las Palmas de Gran Canaria met 383 duizend en Bilbao met 364 duizend inwoners.
In 2003 woonden in Sevilla in totaal 709.975 personen. Dat was toen het grootste ooit opgetekende inwoneraantal. Datzelfde jaar telde Zaragoza 626.081 inwoners. In nauwelijks 20 jaar is die kloof van 83.894 verkleind naar een luttele 8.088. Beide steden zijn sindsdien echter gekrompen.
Sevilla
In Sevilla wordt echter veel gebouwd de laatste jaren en sinds 2017 zijn er 12.714 woningen bijgekomen in de stad met als doel de komende jaren nog eens 20.000 woningen te bouwen. Een vierkante meter is er te huur aan gemiddeld 10,60 euro, een hoge prijs doordat (mede door verhuur aan toerisme) het aanbod eerder laag is, vooral in het toeristische historische centrum van de hoofdstad van Andalusië.
In Sevilla proberen ze ook al jaren de zogeheten ‘zwevende’ bevolking officieel te registreren. Het gaat dan om mensen die slechts een tijd in de stad wonen. Om te studeren bijvoorbeeld, of omwille van het werk. Sevilla heeft ook slechts een migrantenbevolking van 5%, tegenover bijvoorbeeld de 13% van Valencia, de 15% van Madrid of de 22% van Barcelona.
Ook de oppervlakte van Sevilla beperkt haar groei. In totaal is er 140,8 vierkante kilometer beschikbaar. De rivier Guadalquivir beperkt de groei van de stad. Bovendien is het onmogelijk de dehesa Tablada, een natuurgebied aanpalend aan de stad, te verstedelijken.
Zaragoza
In Zaragoza doen ze er alles aan om hun imago hoog te houden. Het stadsbestuur biedt bedrijven gunstige voorwaarden. Zaragoza staat ook wel bekend als de stad van vijftien minuten; je kan er altijd op weinig tijd van A naar B raken en hoeft er nauwelijks de auto te gebruiken. De oppervlakte van de stad is erg groot met 974 vierkante kilometer en er is nog veel bebouwbare ruimte beschikbaar.
95,5% van de inwoners zegt graag in de stad te wonen. Dat is het vierde hoogste cijfer van alle Europese steden. Als de stad de 700.000 inwoners overschrijdt, kan het in de exclusieve club toetreden van steden die meer subsidies van de staat ontvangen omwille van hun grootte.
Zaragoza groeide de afgelopen eeuw meer dan gelijk welke Spaanse stad. In 1920 waren er nog 141.350 inwoners, nu gaat het om bijna 700.000. Het gemeentebestuur van PP en Ciudadanos verzekert dat haar fiscaal plan een “rode loper” (alfombra roja) voorziet voor bedrijven die in de stad willen investeren. Zo zou er alleen al in de volgende drie jaar bijna 1 miljard euro worden verwacht vanuit bedrijven als Becton Dickinson, Saltoki of Quirón.