MADRID – Uit het recente onderzoek van Conforama, een bedrijf dat gespecialiseerd is in meubilair voor in huis en matrassen, blijkt dat bijna de helft (44,8%) van de Spanjaarden niet goed uitgerust is en gemiddeld minder dan zeven uur per dag slaapt. Volgens het rapport van Conforama zijn de belangrijkste factoren die de slaapkwaliteit van Spanjaarden negatief beïnvloeden, frequent wakker worden ‘s nachts (62,2%) op de eerste plaats, gevolgd door stress (14,4%) en een gebrek aan slaapuren (11%).
Bijna 70% van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan dat ze tussen de één en drie uur extra slaap nodig heeft. Vrouwen hebben vaker last van slaapproblemen dan mannen, waarbij meer dan de helft (50,6%) aangeeft een slechte nachtrust te hebben, in tegenstelling tot 38,8% van de mannen.
Ongeveer 66% van de Spanjaarden gaat tussen 23:00 en 24:00 uur naar bed, ongeacht het geslacht, terwijl bijna 20% na 1:00 uur ‘s nachts gaat slapen. Voorafgaand aan het slapengaan, geeft de meerderheid aan televisie te kijken (42%), hun mobiele telefoon of tablet te gebruiken (27%), of een boek te lezen om te ontspannen (15,2%).
Inwoners van de regio’s Madrid, Castilië en León en Castilla-La Mancha zijn het minst tevreden met hun nachtrust, waarbij 46,6% aangeeft ontevreden te zijn en 73,6% tussen één en drie uur extra slaap nodig heeft. Aan de andere kant zijn Baskenland, Navarra, La Rioja, Cantabrië, Asturië en Galicië de regio’s met de best uitgeruste inwoners, volgens 62% van de ondervraagden uit die regio’s.
De studie van Conforama onderzoekt ook de kwaliteit van de slaap bij mensen die alleen slapen (38,5%) en bij mensen die samen met een partner slapen (61,5%). Van de ondervraagden geeft 34% aan slechter te slapen als ze met iemand anders in bed ligt, een percentage dat bij vrouwen hoger is dan 41%.
De belangrijkste redenen die de slaap van personen die met een partner slapen verstoren, zijn de bewegingen bij het omdraaien in bed (33,8%) en snurken (31,3%). Bij het slapengaan is de beste houding voor beide geslachten om op hun rechterzij te liggen (43%), gevolgd door 33% die op hun linkerzij slapen.