Het bedrijf in Elche dat ontstond uit een bedorven stukje vlees in de koelkast

Het bedrijf in Elche dat ontstond uit een bedorven stukje vlees in de koelkast
beeld: oscillum / web
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ALICANTE – Een idee komt vaak uit de onverwachtste hoek. Voor de drie vrienden en huisgenoten Pilar Granado, Luis Chimeno en Pablo Sosa bleek een rottend stukje vlees in de koelkast het begin van een groot verhaal. Het Trio richtte Oscillum op, een systeem van gekleurde etiketten dat in real time, aangeeft hoe het met de levensmiddelen in jouw koelkast gaat.

Het trio Pilar, Luis en Pablo kreeg vorm tijdens hun studies biotechnologie aan de universiteit van Elche (Alicante). Niet alleen studeerden de drie vrienden samen, ze deelden ook een appartement in de stad in Alicante. Op een zondag, aan het eind van de maand, besefte Pablo plots dat hij alleen thuis was en niets eetbaars meer in huis had. Hij bedacht zich dat er twee opties waren. Of hij zou iets aan huis laten leveren, of hij kon “de mythische kalkoenfilet in een familieverpakking” redden die al dagen in de koelkast lag.

Jammer genoeg zat er al een geurtje aan dat stukje vlees en was de textuur nogal kleverig. Pablo’s huisgenote Pilar bood hem later aan haar eten te delen, waarop de jongen grapte dat zij zich alleen op haar geur en zicht baseerde, terwijl dat niet betekent dat het vlees ook effectief slecht is. “Nou, eet hem dan op”, gekscheerde Pilar. Pablo nam de uitdaging aan en gooide het vlees in de oven. “Ik heb het overleefd”, lacht hij. 

Na de grap stak het trio echter de koppen bijeen over dit probleem. Gooien we niet veel te veel eten weg omdat we gewoon op onze smaak en geur afgaan? Het trio ging aan de slag in het laboratorium van de universiteit en maakte een prototype. Oscillum zag officieel het licht. Via een studie van het metabolisme, de sporen die cellulaire processen nalaten, produceerden de drie sensoren die aangeven in welke staat een stuk voeding zich bevindt.

Aan een bijzonder lage kost ontwikkelde Oscillum zo een verpakking met drie kleuren, net als een verkeerslicht. Zo zie je live of iets nog goed is of niet. De fruitteelt en de farmaceutische sector sprongen onder meer al op de kar. Het trio droomt er van veel verspilling een halt toe te roepen en in de toekomst te leven van hun idee.