Het rommelt al een tijdje in de Pyreneeën. Er liggen plannen op tafel voor de verbinding van de skigebieden Formigal en Astún, in de Tena en de Aragón vallei. Volgens wetenschappers en actievoerders zou de ecologische impact van dat project echter groot en onomkeerbaar zijn.
Wie al eerder over de commotie rond de skigebieden van Formigal en Astún las, hoorde hoogstwaarschijnlijk de naam Canal Roya vallen. Dat is een gebied op grote hoogte met een grote ecologische waarde, en het gebied dat in het oog van de storm staat rond de verbinding van de skipistes. Canal Roya is tot op de dag van vandaag relatief onaangeraakt. Het belang van dat stukje natuur is zo groot dat in het verleden al procedures werden opgestart om het definitief te beschermen.
Het plan dat op tafel ligt om de skigebieden Formigal en Astún te verbinden, bestaat uit een kabellift dwars door het gebied van Canal Roya. Daarvoor kan men bovendien rekenen op subsidies van de Europese Unie voor duurzame ontwikkeling.
Actievoerders wijzen er echter terecht op dat er steeds minder sneeuw valt in de Pyreneeën, en het maar zeer de vraag is hoe de klimaatopwarming de toekomst van de wintersporten kleurt. De infrastructuur zou de vallei voorgoed haar ongereptheid afnemen. Zo komt een belangrijke natuurlijke habitat op grote hoogte in het gedrang.
Verder wijzen tegenstanders er op dat projecten die zijn gebaseerd op seizoensgebonden toerisme “niet economisch rendabel zijn en niet zorgen voor vaste bewoners in een bepaald gebied”.
Omwille van al deze redenen beschouwen tegenstanders het project als niet ecologisch en niet duurzaam. Het zou dan ook niet mogen worden gesteund door het Europese Next Generation Fonds, dat precies op die waarden inzet. Het publieke debat staat dezer dagen bol over het thema.