Nederlandse spermadonor heeft ook in Spanje gedoneerd, maar wat zegt de Spaanse wet?

Nederlandse spermadonor heeft ook in Spanje gedoneerd, maar wat zegt de Spaanse wet?
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Het is hét nieuws van de week of weken, de aangeklaagde Nederlandse spermadonor die sinds 2015 zijn sperma heeft gedoneerd waardoor volgens schattingen wereldwijd minstens 550 kinderen werden geboren. De 41-jarige musicus en YouTuber heeft daarmee de Nederlandse en wereldwijde pers bereikt. Volgens de Spaanse krant ABC heeft de Nederlander ook in Spanje gedoneerd, maar wat zegt de wet in Spanje over spermadonatie?

Een Nederlandse man van 41 jaar heeft een lucratieve business gevonden met zijn sperma. In Nederland zijn de regels rondom geassisteerde voortplanting in principe vrij duidelijk: er mogen niet meer dan 25 natuurlijke kinderen worden verwekt door middel van spermadonatie, maar de Nederlander in kwestie heeft deze limiet ver overschreden. Nadat verschillende vrouwen contact hadden gezocht met de organisatie Donorkind, werd ontdekt dat ze allemaal kinderen hadden van deze man. Hij stond al op een zwarte lijst nadat was gebleken dat hij alleen al in Nederland 102 kinderen had verwekt met behulp van 11 klinieken.

In Nederland is de wetgeving met betrekking tot geassisteerde voortplanting een van de meest geavanceerde ter wereld en beperkt het aantal kinderen tot 25 om verschillende redenen. Dit om onbedoelde incest tussen broers en zussen die elkaar niet kennen of herkennen te voorkomen, mogelijke juridische claims met betrekking tot erfenissen of familiale rechten te beperken en de mogelijke psychologische gevolgen te verzachten die het voor een persoon kan hebben om te weten dat hij of zij directe bloedlijnen deelt met tientallen of zelfs honderden mensen.

Het geval van deze Nederlandse spermadonor gaat echter veel verder dan dat. Volgens de Donorkind-stichting heeft hij een soort netwerk opgezet om zijn sperma te doneren aan andere landen, waaronder Spanje, tot het punt dat ze schatten dat hij ongeveer 550 kinderen over de hele wereld heeft. Volgens een Nederlandse krant gebruikte de donor verschillende websites om contact te leggen met klinieken die onderling geen informatie delen. Geconfronteerd met deze afwezigheid van samenwerking vond hij de perfecte manier om geld te verdienen omdat elke spermadonatie tussen de 10 en 20 euro oplevert waardoor hij ook internationaal kon uitbreiden.

Spaanse wetgeving

In Nederland zijn de regels rondom geassisteerde voortplanting duidelijk en mogen er niet meer dan 25 natuurlijke kinderen worden verwekt door middel van donatie. In Spanje is de limiet nog beperkter en is het maximum aantal toegestane kinderen dat geboren mag worden uit het sperma van dezelfde donor zes kinderen. Bovendien maakt het bestaan van een nationaal register van donoren het praktisch onmogelijk om meer donaties te doen in Spanje.

Volgens de wet op geassisteerde menselijke voortplanting uit 2006, bijgewerkt in 2015, mag het maximum aantal kinderen dat geboren is in Spanje uit hetzelfde spermadonor niet hoger zijn dan zes. De wet bepaalt ook dat donatie nooit een winstgevend of commercieel karakter mag hebben.

Deze limiet van zes toegestane kinderen in Spanje ligt ver onder de 25 nakomelingen van dezelfde donor die zijn toegestaan in Nederland. Bovendien is de donor in Nederland niet anoniem, zoals in Spanje wel het geval is, en is hij verplicht zijn identiteit bekend te maken. In Spanje moet elke donatie worden geregistreerd met bepaalde parameters om de anonimiteit te waarborgen.

Bovendien is er in Spanje een nationaal register van donaties. Zodra de toegestane zes kinderen zijn geboren, kunnen er geen verdere spermadonaties meer plaatsvinden volgens een verantwoordelijke van een vruchtbaarheidskliniek.